Brusselse politie zet conferentie met Europese rechts-conservatieve kopstukken stop: “Wat hier gebeurd is, is een schande”

De topconferentie van Europese rechts-conservatieven die vandaag zou moeten plaatshebben in Brussel, is met onmiddellijke ingang stopgezet nadat de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS), een politiebevel heeft uitgevaardigd. Nigal Farage, een van de belangrijkste sprekers op de conferentie, spreekt van “toestanden uit de oude Sovjet-Unie”. Premier De Croo reageerde intussen ook. Hij noemt wat gebeurd is “onaanvaardbaar”.

mtm
Bron: BELGA

De conferentie was eerder afgelast in meerdere andere Brusselse gemeenten en was uitgeweken naar de evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Om verstoring van de openbare orde te voorkomen, hebben politieagenten uit de omgeving opdracht gekregen om “onmiddellijk” naar de locatie te gaan en het bevel uit te voeren.

Het gaat om de National Conservatism Conference (NatCon), een bijeenkomst waarop een veertigtal prominenten van conservatief, religieus en extreemrechts zijn uitgenodigd. Onder hen onder meer Hongaars eerste minister Viktor Orban, voormalig Brits minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour. Ook Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche stond op de sprekerslijst.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© BELGA

Nadat de politie arriveerde in de evenementenzaal, betrad Braverman het podium om te zeggen dat het evenement werd stopgezet. Nigel Farage, die bekendstaat als een van de voortrekkers van de Brexit en die vóór Braverman sprak, verklaarde kort naar voren nog dat de politie zich had afgewend vanwege de camera’s, zo meldt The Guardian. “Dit is waar wij tegen zijn. We krijgen af te rekenen met een kwade ideologie. We staan ​​tegenover een nieuwe vorm van communisme”, citeerde die Britse krant Farage tijdens zijn toespraak. Nog volgens The Guardian meldden agenten ook dat ze niemand de zaal uit zouden slepen, maar ook niemand meer binnen zouden laten.

In de bovenstaande video op X vergelijkt Farage de onderbreking van het evenement met toestanden uit de oude Sovjet-Unie. “Ik had mijn voorbehoud bij de manier waarop de [Britse] Conservatieven de Brexit hebben afgehandeld. Als er íéts is wat me heeft overtuigd dat we de juiste keuze hebben gemaakt, dan is het wel wat er hier vandaag gebeurd is”, zegt hij.

Advies van OCAD

De omstreden conferentie moest eerst uitwijken van de Concert Noble in Brussel naar het hotel Sofitel Brussels Europa in Etterbeek. Maar nadat de bijeenkomst ook daar niet kon plaatsvinden, weken de organisatoren uit naar evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Daar ging de conferentie dinsdagochtend rond 8 uur van start. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

© BELGA

Dit tot groot ongenoegen van burgemeester Emir Kir, die meteen liet verstaan dat hij er alles aan zou doen om de bijeenkomst alsnog te laten annuleren. “Er is een risico op verstoring van de openbare orde als deze conferentie plaatsvindt”, aldus Kir. “Op basis van het advies van mijn politiechef en van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) heb ik beslist om een politiebevel uit te vaardigen om het evenement te verbieden met onmiddellijke ingang”, aldus nog de burgemeester. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

© BELGA

Politieagenten uit de omgeving hebben de boodschap gekregen om zich “onmiddellijk” naar de locatie te begeven om het bevel uit te voeren en om dus een einde te maken aan de conferentie.

De organisatoren van het evenement zouden nu op zoek gaan naar een nieuwe locatie, waar de NatCon, sowieso een tweedaagse gebeurtenis, woensdag alsnog kan plaatshebben.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Diplomatiek incident

Vlaams Belang eist uitleg over de stillegging van de conferentie. “Socialistische en liberale burgemeesters werken actief samen om oppositie de mond te snoeren. Dit is staatsgeweld om grondrechten van vrije burgers te beknotten”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit is niet alleen een aanfluiting van de democratie, maar ook een majeur diplomatiek incident. De hele wereld kan zien hoe het Belgisch politiek systeem omgaat met de vrijheid van meningsuiting. Het is ongehoord dat een burgemeester een topconferentie met zelfs een buitenlandse regeringsleider zoals Viktor Orbán laat stilleggen.”

Ook Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft maandag op X zwaar uitgehaald naar burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Wat vandaag gebeurde is onaanvaardbaar. Gemeentelijke autonomie is een hoeksteen van onze democratie maar mag nooit de Belgische Grondwet overrulen die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering sinds 1830 garandeert”, aldus De Croo op X. “Politieke bijeenkomsten bannen is ongrondwettelijk. Punt uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen