Luister naar

Kabinet wil dat Tweede Kamer op andere manier wordt gekozen

Nieuws
Het kabinet wil dat de Tweede Kamer op een andere manier wordt gekozen. Het moet gemakkelijker worden om met voorkeurstemmen in de Kamer te komen. Tevens moet de verkiezing van de Eerste Kamer zoals vóór 1983: elke drie jaar zou de helft van het aantal leden vervangen moeten worden.
Roel Sikkema
donderdag 27 juni 2019 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit een reactie van het kabinet op de voorstellen die een staatscommissie onder leiding van VVD’er Johan Remkes in december heeft gepresenteerd.

Het kabinet wil dat voortaan bij Tweede Kamerverkiezingen niet alleen op een partij, maar ook op afzonderlijke personen kan worden gestemd. Die zouden met een lager aantal voorkeurstemmen dan nu gekozen kunnen worden. Op die manier kan de band tussen kiezers en regionale kandidaten worden versterkt.

hogere drempel

Tegelijk wordt de drempel voor nieuwe partijen hoger. Ze moeten meer geld en ondersteuningsverklaringen leveren dan nu, ook meer dan de commissie-Remkes voorstelt. De verkiezing van de Eerste Kamerleden zou in twee delen moeten: elke drie jaar vervanging van de helft van het aantal leden, net als nu gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Die Kamerleden zouden dan een zittingsduur krijgen van zes jaar, zoals vóór 1983 ook het geval was. Dat werd toen veranderd in een vervanging van de hele Kamer voor een periode van vier jaar. Dat was vooruitlopend op een eventuele rechtstreekse verkiezing. Het kabinet is daarvan – in tegenstelling tot de commissie-Remkes – geen voorstander.

afwijzingen

Er zijn ook enkele belangrijke voorstellen van de commissie-Remkes die het kabinet niet overneemt. Zoals die voor een gekozen formateur.

Of het ‘correctief referendum’. Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kijkt het kabinet er serieus naar, maar van de vier coalitiepartijen moeten VVD, CDA en ChristenUnie daar niet veel van hebben. Ook over het voorstel voor een Constitutioneel Hof, dat nieuwe wetten zou moeten toetsen aan de grondwet, zegt het kabinet in de reactie dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.