Direct naar artikelinhoud

Eindelijk maandag! Tijd voor pompoen

Het is weer maandag. Piet (55) en Irma Buitenhuis (43) oogsten in Lisserbroek hun pompoenen.

Eindelijk maandag! Tijd voor pompoen
Beeld Lukas Göbel

Piet en Irma runnen een bloemkwekerij, maar op het moment hebben ze bijna een dagtaak aan het oogsten en wegwerken van vijfduizend grote pompoenen, het resultaat van een uit de hand gelopen hobby die je nauwelijks nog een hobby kunt noemen. Piet had wat land over en de pompoen 'teelt vrij gemakkelijk'. Vandaar.

Het is een heel gesjouw met die dingen. Met Halloween willen de meeste mensen joekels, en zo'n joekel weegt al gauw 10 kilo. Wie in de pompoenen doet, zegt Piet, hoeft niet naar de sportschool.

Na het eten rijdt hij een lading naar de veiling in Aalsmeer

Zijn schoonvader helpt ook mee. Hij is al 70, maar biedt elk jaar aan de zware klus met zijn drieën te klaren. Na het ontbijt, rond half 8, beginnen ze. Om 12 uur is het lunchtijd, om 6 uur etenstijd. Deze maandag staat er pompoensoep op het menu. Toeval hoor, Piet en Irma eten heus niet elke avond pompoen.

Na het eten rijdt hij een lading naar de veiling in Aalsmeer, 20 kilometer verderop. In zijn bestelbus passen ongeveer tweehonderd exemplaren. Eenmaal thuis moet de Duitse herder nog uitgelaten worden. Zo gaat het tot eind oktober door. 'Ik zal eerlijk zijn', zegt Piet, 'Ik ben blij als het afgelopen is.'

Meedoen? Suggesties? didu@volkskrant.nl