28 maart 2024 om 21:00
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

Mijn God, mijn God, waarom heeft U mij verlaten? Dat riep Jezus uit, terwijl hij bloedend aan het kruis hing. Het is een noodkreet die samenvat hoe velen zich voelen terwijl men het vreselijke lijden in de wereld volgt via de media. Wanhoop, diep onrecht en de vraag: waarom, waarom? Waarom worden kinderen uitgehongerd in Gaza? Waarom worden meisjes in Congo systematisch verkracht? Waarom slaan militanten de schedels van babyjongetjes kapot tegen stenen in Darfur? Waarom? Waarom verlaat U ons?

Een aantal schokkende beelden van lijden in de wereld staan in ons collectieve geheugen gegrift. En niet toevallig staan op deze foto’s altijd kinderen. Want wie kan nu kinderen pijn doen? Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken. Dan zien we voorbij het conflict en de complexiteit van een situatie. Dan zijn er geen mitsen en maren meer. 

Nee, dit kan en mag niet gebeuren. Denk aan het Syrische jongetje met het rode broekje dat in de foetushouding aanspoelde op de Turkse kust. Een meisje van zeven in Jemen dat sterft aan ondervoeding, haar doorschijnende huid barst bijna open onder druk van haar ribbenkast. En wat verder terug in de tijd: het naakte verbrande meisje dat huilend wegrent voor de bomb..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.

commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.