Luister naar

SGP-stichting haalt bemiddelaar bij conflict

Nieuws
Het bestuur van de stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE), onderdeel van de SGP, roept de hulp van een onafhankelijke bemiddelaar in. Die moet het conflict met een werknemer die aan de bel trok over misstanden binnen de stichting, oplossen.
redactie nd
donderdag 18 juli 2019 om 14:17

Den Haag

De VOE heeft dit donderdag laten weten aan het Reformatorisch Dagblad. Het partijbestuur laat in een verklaring op de website van de SGP weten dat het VOE-bestuur ‘daarmee handelt in lijn met de wens van het partijbestuur’.

Het partijbestuur zal ‘nauwlettend toezien op een adequate en integere behandeling van de klacht en het uit de klacht voortvloeiende rapport van de vertrouwenspersoon’, aldus de verklaring.

De afgelopen dagen waren het partijbestuur, het bestuur van de stichting VOE en de ‘klokkenluider’ met elkaar in gesprek zonder dat dit het gewenste effect had.

De stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen, nadat een werknemer anoniem had laten weten dat er sprake is van misstanden binnen het bestuur.

In een brief aan het partijbestuur schreef de klokkenluider dat enkele leden van het bestuur ‘intimiderend’ en ‘verbaal agressief’ te werk gaan. Verder zou het bestuur snoepreisjes ondernemen en hierbij alleen bevriende partijleden meenemen.

De klokkenluider werd in zijn klachten anoniem gesteund door verschillende partijleden en de SGPJ, de jongerenafdeling binnen de partij. Hierbij klonk ook geregeld de kritiek dat bestuursleden te lang blijven zitten.

de voorzitter reageert

Engelbert van Voorden (79), voorzitter van het bestuur van de VOE, reageerde donderdag in het Reformatorisch Dagblad voor het eerst op de klachten.

Hij vindt het ‘de partij onwaardig’ dat er anoniem klachten zijn geuit. ‘Pas als mensen met naam en toenaam iets tegen de krant willen zeggen, dan kunnen we daar iets mee.’

Van Voorden zegt ‘persoonlijk geraakt’ te zijn en ziet het lekken door ‘vooral jongeren’ als ‘een bewuste actie om ons bestuur te beschadigen’. De meeste klachten zijn daarbij volgens de voorzitter ook ‘nog eens niet waar’.

Van Voorden zegt de afgelopen jaren wel pogingen te hebben gedaan het voorzitterschap over te dragen, maar dat niemand hem wilde opvolgen. Daarom zou hij zijn aangebleven als voorzitter.

Wie als bemiddelaar tussen het bestuur van de VOE en de klokkenluider zal optreden, is nog niet bekend.

Het partijbestuur stelt in de verklaring ook dat er versneld zal worden gekeken naar een nieuwe organisatiestructuur voor de internationale activiteiten.

De VOE zal uiteindelijk per 1 januari 2020 in deze nieuw te vormen stichting opgaan.

De klokkenluider kan solliciteren voor een functie bij deze nieuwe stichting. Mocht deze medewerker hiervoor niet worden aangenomen, dan zal de partij deze persoon begeleiden in het vinden van een nieuwe baan binnen of buiten de partij.

De zomerperiode zal binnen de partij gebruikt worden ‘om de nodige gesprekken te voeren en de relaties te normaliseren’. Het partijbestuur laat weten dat ‘dit soort situaties’ in de toekomst ‘voorkomen moeten worden’.

blij met snelle actie

De jongerenorganisatie van de SGP sluit zich in een eigen verklaring aan bij het partijbestuur. ‘Het doel van de jongerenorganisatie was niet om partijen of personen te beschadigen, maar om ervoor te zorgen dat het partijbestuur snel actie zou ondernemen.’ Nu dat gelukt is, hoopt voorzitter Arie Rijneveld ‘dat het herstel van vertrouwen minstens zo spoedig gaat’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.

Staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur) zegt dinsdag weliswaar antisemitisme te zien in de verstoring van het concert van Lenny Kuhr, maar voegt daaraan meermaals toe tegen elke vorm van uitsluiting te zijn.

Kamer hekelt 'slappe' bewindsvrouw en 'stille' cultuursector na antisemitisme bij concert Lenny Kuhr

De verstoring van het concert van de Joodse Lenny Kuhr afgelopen zondag is antisemitisme, zegt staatssecretaris Fleur Gräper desgevraagd?. Kamerleden verwijten haar te slap te reageren op antisemitisme in de cultuursector.