Luister naar

Geld toe bij hypotheek Denemarken

Nieuws
Peter de Waard redactie vk
zaterdag 25 mei 2019 om 03:00

Kopenhagen

Het lijkt op een sprookje. Maar in Denemarken krijgen huizenkopers op dit moment in principe geld toe als ze een hypotheek nemen. Ze hoeven geen rente meer te betalen aan de bank. Ze krijgen een heel klein beetje rente. Voor hypotheken met een looptijd van één jaar is de rente gezakt naar minus 0,23 procent rente, voor hypotheken met een vaste rente van vijf jaar nog altijd 0,04 procent. Hierbij is geen rekening gehouden met provisies en andere kosten die banken in rekening brengen om er toch nog wat geld mee te verdienen.

Wie een hypotheek van omgerekend 250.000 euro in Denemarken voor een jaar opneemt, krijgt 575 euro toe. Voor een van vijf jaar is dat nog altijd 100 euro. ‘Toen ik deze week naar de veilingen van hypotheekobligaties keek, fronste ik mijn wenkbrauwen’, zei Jeppe Borre, een analist van Nykredit Group, de grootste hypotheekverstrekker op de Deense huizenmarkt, tegen persbureau Bloomberg. Denemarken – een triple A-land bij de kredietbeoordelaars – is het land dat het langst ervaring heeft met negatieve rentes. De centrale bank besloot al in 2012 de rente tot onder de grens van 0 procent te verlagen. Ook het rendement op de staatsschuld is al zeven jaar negatief. Huiseigenaren betalen minder dan 1 procent op een hypotheek met een looptijd van 30 jaar.

Denemarken heeft met de kroon een eigen munt, die al sinds de start van de muntunie is gekoppeld aan de euro. Omdat het land voor de export bijna volledig afhankelijk is van de eurozone, mag de kroon niet buiten de bandbreedte van 2,25 procent van 7,46 voor een euro komen. Ondanks de negatieve rentes is er nauwelijks inflatie in het land. Wel zijn de prijzen van vastgoed flink opgelopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'