TomTom zwaar onder vuur op Damrak

Foto: ANP

Navigatiedienstverlener TomTom lag dinsdag zwaar onder vuur op het Damrak. Het aandeel werd massaal gedumpt na berichten dat het bedrijf mogelijk een belangrijke klant dreigt te verliezen. Het algehele beurssentiment was daarentegen gematigd positief. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door de nieuwe ronde van Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 541,56 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 773,93 punten door de koersval van TomTom. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,4 procent vooruit.

TomTom zag ruim een kwart aan beurswaarde verdampen. Dat is het grootste dagverlies sinds 2011. Volgens analisten werd de koersdreun veroorzaakt door berichten over een samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google-moederbedrijf Alphabet. De autobouwers gaan het Android-systeem van de techgigant inbouwen in de dashboards. Dat is volgens kenners een zware klap voor TomTom. TomTom liet in een reactie weten dat de relatie met Renault niet is veranderd.

Sterkste stijger in de MidKap was beursintermediair Flow Traders met een winst van ruim 2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM dikte 1,3 procent aan na een koopadvies van Berenberg.

ArcelorMittal voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen met een winst van 1,5 procent. Het staalconcern heeft volgens zakenkrant Economic Times interesse in een overname van de bouw- en ingenieursdivisie van Essar Group, genaamd EPC Constructions India. Hekkensluiter was supermarktconcern Ahold Delhaize met een verlies van 1,3 procent.

Zalando kelderde bijna 12 procent in Frankfurt. De Duitse online modewinkel verlaagde zijn verwachtingen voor de winst en omzet in heel 2018 als gevolg van het ongebruikelijk hete zomerweer en de vertraagde overgang naar het herfst- en winterseizoen. Het hete zomerweer heeft geleid tot een zwakkere vraag naar kleding, met hogere kortingen tot gevolg.

In Brussel won FNG 4 procent. Het Belgische moederbedrijf van modeketens als Miss Etam en Brantano kreeg een koopadvies van analisten van ING.

De euro was 1,1683 dollar waard, tegen 1,1689 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent meer op 69,89 dollar. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs en werd verhandeld voor 79,22 dollar per vat.