FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

Nieuws
Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het ‘spuugzat’ is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport ‘Blind voor mens en recht’ van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 06:10
Afbeelding
beeld anp

Volgens Jong grijpt de huidige inlichtingenplicht ‘onmenselijk en onwenselijk’ ver in het leven van mensen in. De regeling moet ‘eerlijker en begrijpelijk’ worden ‘en dús stevig op de schop’.

Volgens de FNV-bestuurder dient de overheid te stoppen met het overvragen van haar burgers. ‘Vroeger werd je gecontroleerd als iemand een tip gaf dat je de boel bedonderde. Nu moeten burgers in een onzekere positie soms administratie van jaren terug aanleveren om te bewijzen dat ze iets níet gedaan hebben. Dat kun je niet van mensen vragen.’

‘Vergisrecht’

Ook beschikt het UWV volgens de FNV vaak al over bepaalde informatie, maar vraagt de instantie daar vervolgens alsnog naar. Als een burger dan een vergissing maakt bij het opgeven van die informatie staat daar direct een sanctie tegenover. ‘Natuurlijk, een nieuwe baan of verhuizing geef je door, maar het UWV moet stoppen met het vragen naar de bekende weg’, zegt Jong. Het UWV ‘moet mensen niet moedwillig pootje lichten’.

Wat de FNV betreft komt er zo snel mogelijk een ‘vergisrecht’. Want de organisatie ziet te veel voorbeelden van mensen die worden afgerekend op kleine foutjes, met soms grote financiële gevolgen. ‘Goedwillende burgers moeten het recht krijgen dingen te corrigeren’, zegt Jong, ‘en niet bij iedere fout direct met hoge boetes en terugvorderingen worden geconfronteerd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

Afbeelding

Koranverbranding in Malmö op dag voor begin songfestivalfeesten

Een man en een vrouw hebben vrijdag een koran verbrand in de Zuid-Zweedse stad Malmö, een dag voordat de festiviteiten rond het Eurovisie Songfestival (ESC) daar beginnen. Dat was te zien in een video die live werd uitgezonden op TikTok.

Afbeelding

Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

Afbeelding

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van 'grootschalige fraude'.

Afbeelding

Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

Afbeelding

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah.