Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Meivakantie 2024: de elf leukste uitjes waar je met kinderen de dagen wel mee doorkomt

‘Dit vind jij leuk’ is een theatervoorstelling vol beats en digitale muziek.Beeld Kamerich & Budwilowitz

Officieel is de meivakantie in Amsterdam van 27 april tot en met 5 mei, maar veel scholen plakken er nog een week aan vast. Met deze tips vliegen de dagen voorbij.

en

1. Maak je eigen muizenhuis

Het vernieuwde Muizenhuis op het Muntplein is natuurlijk alleen al een bezoek waard voor een rondje muizenbingo (met een kleine prijs voor wie alle negen muizen kan vinden!) maar tijdens de vakantie pakt het leukste minimuseum van de stad verder uit: tijdens de workshops maken kinderen tussen zes en twaalf jaar een eigen muizenhuis.

De workshop kost 45 euro en duurt twee uur. Tijdens de workshop wordt een eigen Muizenhuis-To-Go-Slaapkamerkoffer in elkaar gezet en versierd. Let op: een aantal workshops is al uitverkocht.
Muntplein 8 (Centrum), sam-julia.com

2. Fawaka FitbizKids Week

Tijdens de Fawaka FitbizKids Week beginnen kinderen van negen tot twaalf jaar een eigen cateringbedrijfje met gezond eten. Ze leren alles over sociaal ondernemen, krijgen les van een professionele kok en leren pitchen voor een bankier.

Het programma duurt vijf dagen en aan het eind van de week verkopen ze hun waren op het Fit Food Festival in de Tolhuistuin. Het programma mét lunch is gratis. Wel wordt van de deelnemers verwacht dat ze alle dagen aanwezig zijn. Locatie is het tuinhuis van de Tolhuistuin.
Tolhuisweg 3 (Noord), tolhuistuin.nl

3. Swingend muziektheater voor TikTokliefhebbers

Dit vind jij leuk is een theatervoorstelling vol beats en digitale muziek over jezelf zijn in een wereld van hartjes, likes en follows. Want heb je die muziek en de kleren die je zo leuk vindt eigenlijk zelf uitgekozen of hebben een algoritme en influencers dat voor je gedaan? En hoe ver wil je gaan zodat mensen je leuk vinden? Wat maakt überhaupt dat mensen iemand leuk vinden?

Voor kinderen vanaf acht jaar, te zien in Theater Bellevue.
Leidsekade 90 (Centrum), theaterbellevue.nl

4. Waar is mijn noedelsoep?!?

Reza Kartosen-Wong heeft speciaal voor Het Scheepvaartmuseum drie nieuwe audiotours voor kinderen gemaakt. Samen met zijn vrouw Chee-Han schreef hij het populaire prentenboek Waar is mijn noedelsoep?!? Tijdens een bezoek aan het Scheepvaartmuseum ontdek je wat jouw lievelingseten is.

Dagelijks om 10.30, 11.15 en 12.00 uur na inschrijving in Het Scheepvaartmuseum.
Kattenburgerplein 1 (Centrum), hetscheepvaartmuseum.nl

5. Kunst voor in je eigen kinderkamer

Tijdens deze speurtocht gaan kleine kunstconnaisseurs op expeditie langs de schilderijen en sculpturen van SBK Kunstuitleen & Galerie. Zo leren ze over verschillende kunststijlen en kunstwerken. Aan het einde van de rit mogen ze hun favoriete werk uitkiezen en drie maanden lang gratis lenen voor in hun eigen kamer.
KNSM-laan 307-309 (Oost), sbk.nl

Bij Maan (4+) ga je op ontdekkingsreis door het heelal.Beeld Elodie Vreeburg

6. Molletje en Maan

In theater De Meervaart staat het prijswinnende jeugdtheatergezelschap Meneer Monster op de planken. Ze spelen een bewerking van het vrolijke kinderboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Mol komt boven om te kijken of de zon al op is, als er ineens op zijn kop gepoept wordt. Hij speurt naar de dader en komt allerlei dieren tegen. Die bewijzen hem dat zíj het in elk geval niet gedaan hebben.

Bij Maan (4+) ga je op ontdekkingsreis door het heelal. Ontdek een landschap dat kan veranderen en zweef, dans en loop mee alsof je op de maan bent. Voor extra voorpret is er een boek te downloaden, met allerlei weetjes en opdrachten. Oefen alvast het liedje en de dans, zodat je mee kunt doen tijdens de voorstelling. Aansluitend is er een workshop van een kwartier die de kinderen (en ouders) leert bewegen als op de maan.
Meer en Vaart 300 (Nieuw-west), meervaart.nl

7. Maak je eigen stop-motionfilm (en nog veel meer) bij Eye

Filmmuseum Eye is deze meivakantie een walhalla voor kinderen. Zo kun je er je eigen stop-motionfilmpje maken (7+) of je eigen animatiefilmpje (7+), met hulp van een echte animator. Knip figuurtjes, dingen of vormen, leg je knipsels op de lichtbak en je telefoon op de houder erboven.

Liever lekker naar de film? Dat kan: ook tijdens de meivakantie is er elke zondagochtend Cinemini (2-6 jaar) en Filmmagie (6-10 jaar).
IJpromenade 1 (Noord), eyefilm.nl

8. Bonbons maken (en nog veel meer)

Chocolatiers in de dop (8 t/m 14 jaar) gaan deze vakantie naar Move om lentebonbons te maken van dadels en chocola. Versier de lekkernijen met gedroogde eetbare bloemblaadjes, noten of kokosvlokken. Intussen snoepen mag, maar zorg wel dat je je doosje om bonbons mee naar huis te nemen nog kunt vullen.

Liever wat actiever? Voor kinderen met danservaring is er een workshop choreografie of ga aan de slag met gips.
Stadionplein 28 (Zuid), move.amsterdam

In Museum Het Schip kunnen kinderen deelnemen aan workshops portrettekenen, metselen of stempelmaken.Beeld Museum Het schip

9. Portret tekenen, stempels maken en metselen

In Museum Het Schip kunnen kleine creatievelingen hun vaardigheden aanscherpen tijdens workshops portrettekenen, metselen of een eigen stempel maken.
Oostzaanstraat 45 (West), hetschip.nl

10. Tech-, theater- en kunstworkshops

De openbare bibliotheek pakt in de meivakantie uit met een keur aan voorstellingen en workshops. Een greep uit het enorme aanbod: leer hoe een robot werkt en hoe je er een bouwt, maak een dierenfotolijst om cadeau te geven of ga naar buiten om de stedelijke omgeving te tekenen. Ook is er een gratis museumkamp waar je kunst kunt kijken en maken, en je familie aan het einde van de week mag komen om de werken te bewonderen.
Locaties door de hele stad, oba.nl/meivakantie

11. Feest op het Bos en Lommerplein

Nog geen plannen op woensdag 1 mei? Het Bos en Lommerplein geeft een feestje met gratis activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Van elf uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags kunnen ze los in de zweefmolen, op het springkussen of in de bungeetrampoline. Ook kunnen kinderen zich laten schminken of een mooie glittertattoo laten zetten.
Bos en Lommerplein (West), bosenlommerplein.com

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl