Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

Nieuws
De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 14:35
Afbeelding
beeld anp

Ecke (41) zou zijn aangevallen door een groepje van vier personen. Kort daarvoor was ook een 28-jarige medewerker van de Groene Partij (Grünen) geschopt en geslagen bij het ophangen van posters. De autoriteiten vermoeden dat dezelfde groep verantwoordelijk is voor beide aanvallen. Over de beweegredenen van de daders is nog niets bekend.

De SPD reageerde geschokt op het voorval. De partijtak in Saksen zei dat ook andere campagneteams zijn beledigd en geïntimideerd bij het ophangen van posters. De aanval op Ecke wordt omschreven als een "onmiskenbaar alarmsignaal" voor alle Duitsers. Het belagen van democraten is de werkwijze van fascisten, staat in een verklaring.

Ander incident

De politie doet ook onderzoek naar een afzonderlijke aanval op twee Duitse politici, Kai Gehring en Rolf Fliß van de Grünen. Dat incident vond donderdagavond plaats in Essen, een stad ten oosten van Venlo. Fliß, een lokale politicus, zou in het gezicht zijn geslagen. Zijn belagers stapten daarna in een taxi en reden weg. Het zou gaan om twee personen.

De twee politici zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze vrezen voor toenemende vijandigheid tegenover politici. "Maar we laten ons niet intimideren, want er zijn mensen nodig die zich inzetten voor hun gemeenschap."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van 'wet en discipline'. Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

Afbeelding

Acteur Dabney Coleman (92) overleden

De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos.

Afbeelding

Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

Afbeelding

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië.