Luister naar

NCTV waarschuwt: Nederland telt tientallen jihadistische gezinnen

Nieuws
De nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) waarschuwt dat in Nederland in ‘tientallen gezinnen’ kinderen ­opgroeien met minstens één jihadistische ouder. Daarnaast zijn er naar schatting enkele honderden stellen die het jihadistisch gedachtegoed aanhangen.
Hassan Bahara Anneke Stoffelen redactie vk
dinsdag 25 juni 2019 om 03:00

Den Haag

Als uit die relaties kinderen voort­komen, is de kans groot dat ook zij opgroeien in een jihadistisch milieu, stelt de NCTV in het maandag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Het is voor het eerst dat de NCTV specifiek waarschuwt voor de situatie waarin deze kinderen worden opgevoed. Die kan ertoe leiden dat zij op latere leeftijd actief worden in een ­jihadistisch netwerk, stelt de NCTV. ‘Het recente verleden heeft aan­getoond dat ook jihadisten in hun ­tienerjaren al sleutelfuncties in de beweging kunnen vervullen.’

De overwegingen van de NCTV zijn ook relevant voor de discussie rondom de ongeveer tweehonderd kinderen van Nederlandse Syriëgangers die momenteel nog onder erbarmelijke omstandigheden in Syrië en Turkije verblijven. Onder andere de Kinderombudsman heeft de regering opgeroepen mee te werken aan hun terugkeer naar Nederland, maar het kabinet weigert dat tot nog toe.

Een van de vragen is hoe deze kinderen van extremisten zouden moeten worden opgevangen en behoed voor radicalisering. Vorige week bleek uit een artikel in NRC Handelsblad dat twee kleine kinderen van een vorig jaar teruggekeerde jihadistische moeder door de Raad voor de Kinderbescherming waren ondergebracht bij een opa in Ede. Volgens de burgemeester van die gemeente was de grootvader zelf aanhanger van IS.

Het algemene dreigingsniveau voor Nederland blijft volgens de NCTV ‘substantieel’, wat betekent dat er een ‘reële kans’ is op een aanslag. De jihadistische beweging in Nederland omvat ‘enkele honderden’ personen en enkele duizenden sympathisanten. Al heeft ISIS door de val van het kalifaat in maart mogelijk wel aan populariteit ingeboet, schrijft de NCTV.

Europese buitenpost

Enerzijds is bij ISIS de capaciteit afgenomen om aanslagen te plegen in het westen, anderzijds zijn die intenties er volgens de NCTV nog steeds. Uit documenten die in Syrië zijn aangetroffen, zou blijken dat ISIS zint op de oprichting van een Europese buitenpost, vanwaaruit aanvallen zouden worden gecoördineerd.

In het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme – een analyse van de actuele dreiging die driemaal per jaar verschijnt – worden enkele alinea’s gewijd aan het Cornelius Haga Lyceum (CHL) in Amsterdam. In maart waarschuwde de dienst voor ‘antidemocratisch onderwijs’ en ‘salafistische invloeden’ door bestuurders van de school en zogenoemde ‘aanjagers’. Directeur-bestuurder Soner Atasoy ontkende de beschuldigingen op een eigenzinnige, niet altijd even diplomatieke wijze.

Voor de NCTV is die reactie een bevestiging van het eigen gelijk. ‘De wijze waarop en de bewoordingen waarin zowel bestuurders als salafistische aanjagers het opnamen voor het CHL’, schrijft de dienst, ‘toonden in wezen waar de overheid voor waarschuwt: dat het bestuur van deze school onder leiding staat van personen die geen verbinding zoeken met de samen­leving maar zich hiertegen juist ­af­kerig en onverdraagzaam blijven opstellen.’

Dat de Onderwijsinspectie – blijkens een nog niet openbaar gemaakt rapport, dat door de Volkskrant en enkele andere media is ingezien – geen bewijzen vond van antidemocratisch onderwijs en salafistische invloeden, meldt de NCTV niet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.

De Tegel-jury complimenteerde de aandacht in Daphnes verhalen voor gewone mensen in ongewone situaties. ‘Ik heb altijd al interesse gehad in de kleine dingen die mensen anders doen dan ik.'

'Ik heb zin om terug te gaan naar Oekraïne.' Tegel-winnaar Daphne Wesdorp over haar werk in oorlogsgebied

‘Ik moet erheen, anders lig ik er wakker van.’ Met die gedachte reist ND-oorlogsverslaggever Daphne Wesdorp naar conflictgebieden als Myanmar en Oekraïne. Deze week won ze een belangrijke journalistieke prijs voor haar werk.