25 juni 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Verlaging kiesgerechtigde leeftijd - je hoeft jongeren niet nodeloos 'klein' te houden

Denk niet dat je er bent met de politieke betrokkenheid van jongeren, als ze op hun zestiende al naar de stembus mogen. Want wie het maandag verschenen advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) leest, ziet dat verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd slechts één middeltje is om de belangstelling voor ­politiek bij de jeugd te vergroten. Wie het bij die ene ingreep laat, loopt zelfs het risico dat de opkomst ­eronder lijdt. Ga maar na: als alle zestien- en zeventienjarigen ook naar de stembus mogen, maar twee derde van die groep komt niet opdagen, gaat het ­algehele ­opkomstcijfer naar beneden.

Bij de invoering van het algemeen kiesrecht, precies honderd jaar geleden, was de stemgerechtigde leeftijd 25 jaar. Na de Tweede Wereldoorlog ging die leeftijd naar 23 jaar, en in 1965 naar 21 jaar. Nog eens zeven jaar later werd de leeftijd naar de huidige achttien jaar verlaagd. Opmerkelijk genoeg ging die laatste aanpassing, in 1972 dus, niet samen met verlaging van de wettelijke leeftijdsgrens voor volwassenheid. Die ging pas in 1988 van 21 naar achttien jaar.

Hoewel 18 jaar voor ons intussen een markante leeftijd is – ‘nu ben je volwassen!’ – is dat niet het eind van alle discussie. De Wereldgezondheidsorganisatie bijvoorbeeld, ziet ook alle achttien- en negentienjarigen nog als kinderen. En vorig jaar nog stelden Australische onderzoekers dat de adolescentie – de periode tussen kindertijd en volwassenheid – pas rond het 24e ­levensjaar eindigt.

Verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd is zoiets als ‘je kunt het doen, of niet’. Er zijn geen zwaar­wegende redenen om die leeftijd op 18 jaar te houden, maar ook niet om die wél te verlagen. Tegelijk hoef je jongeren niet nodeloos lang klein te houden, en dus is er best iets te zeggen voor de experimenten die de ROB voorstelt. Alleen: een experiment klinkt laagdrempelig, maar is het in dit geval niet. Want om burgers jonger dan achttien te laten stemmen, moet de Grondwet worden gewijzigd. Dat is tijdrovend.

Daarom stelt de ROB voor die leeftijd maar compleet te verwijderen uit de Grondwet, zodat er in de toekomst opnieuw op basis van voortschrijdend inzicht kan worden beslist op welke leeftijd er gestemd mag worden.

Voorbeelden in andere landen geven aan dat verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd vergezeld moet gaan van een uitgebreid programma om jongeren te betrekken bij de politiek. Als dat succesvol is, kan verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd uiteindelijk óók op de groep achttienplussers z’n effect hebben. Verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd valt dus best te proberen, maar begin er klein mee. Lokaal bijvoorbeeld.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.