Luister naar

SGP-leider Van der Staaij waarschuwt: geen vaccinatiedwang

Nieuws
De SGP wil niet dat de overheid ouders gaat dwingen hun kinderen te vaccineren tegen kinderziekten.
Eduard Sloot
zaterdag 16 februari 2019 om 15:54
Partijleider Kees van der Staaij (m.) keerde zich tijdens het partijcongres van de SGP tegen ‘gedram’ over het klimaat.
Partijleider Kees van der Staaij (m.) keerde zich tijdens het partijcongres van de SGP tegen ‘gedram’ over het klimaat. anp / Jeroen Jumelet

Amersfoort

Dat zei partijleider Kees van der Staaij zaterdag tijdens het congres van de SGP in Amersfoort. De wensen van de SGP zijn belangrijk voor het kabinet, omdat de SGP na de Provinciale Statenverkiezingen in maart waarschijnlijk nodig is voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

VVD, PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet een hardere aanpak kiest om het aantal vaccinaties te vergroten. Regeringspartij VVD denkt daarbij zelfs aan een korting op de kinderbijslag voor ouders die hun kind weigeren in te enten.

SGP-leider Van der Staaij keert zich echter tegen ‘vaccinatiedwang’. ‘Laat bij dat soort persoonlijke dilemma’s geen staatsdwang zijn. Laat burgers – natuurlijk goed geïnformeerd – hun eigen keuze maken.’

De SGP’er is daarbij kritisch over de positie van de VVD. Hij vindt het ‘opvallend’ dat juist de liberalen voorop lopen met dwangmaatregelen.

Van der Staaij waarschuwde ook voor ‘gedram met voltooid-leven-wensen’. Hij wijst daarbij met name op D66, die wil dat het kabinet haast maakt met plannen voor een brede discussie over euthanasie en voltooid leven, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Zo lanceerde D66-Kamerlid Pia Dijkstra zaterdag een tweewekelijkse podcast om het debat aan te gaan over ‘medische ethiek en voltooid leven’.

‘Als er één terrein is waar drammen levensgevaarlijk is, dan hier wel’, aldus Van der Staaij. ‘Dat is bij uitstek een terrein waar alle zorgvuldigheid geboden is.’

De SGP-leider herhaalde zijn pleidooi in het Nederlands Dagblad van afgelopen zaterdag, om de positie van eenverdieners te verbeteren, misstanden in de prostitutie snel aan te pakken en strenger te zijn bij de buitenlandse financiering van moskeeën. Ook waarschuwde hij voor ‘gedram’ rond het klimaat. Klimaatmaatregelen moeten ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn, aldus Van der Staaij. ‘Het moet ook op te brengen zijn voor de gewone burger die niet zoveel te besteden heeft.’

Bert-Jan Ruissen, de eerste SGP’er op de kandidatenlijst van ChristenUnie en SGP voor de Europese verkiezingen, pleitte zaterdag voor een nooduitgang voor zwakke eurolanden. Zij moeten de mogelijkheid hebben terug te keren naar hun nationale munt, aldus Ruissen. ‘Doen we dat niet, dan komen we in een transferunie terecht, waarbij er voortdurend grote sommen geld van noord naar zuid moeten gaan om de eurozone bij elkaar te houden.’ Het ontbreken van zo’n ‘nooduitgang’ is volgens hem ‘de belangrijkste fout’ in het systeem van de euro. <

podcastserie over ‘voltooid leven’

D66-Kamerlid Pia Dijkstra begint een tweewekelijkse podcast over medische ethiek en ‘voltooid leven’. Iedere twee weken komt er zo’n gesproken audio-uitzending op de website van D66 en Spotify. Hiermee zegt Dijkstra het maatschappelijke debat gaande te willen houden, zoals ook is vastgelegd in het regeerakkoord, vertelt de politica tegen Trouw. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat het onderwerp naar haar smaak te veel liggen. Hij zou volgens D66 moeten nagaan wat ouderen vinden en wensen als het gaat om het levenseinde. ‘Dit is geen onderwerp waar je even een halfjaar over discussieert, en klaar’, aldus het D66-Kamerlid. De minister zei na eerdere kritiek van Dijkstra dat zijn opdracht breder is dan de D66-agenda; hij richt zich ook op zorg in verpleeghuizen, het tegengaan van eenzaamheid en het verbeteren van pijnbestrijding.

In de eerste van de in totaal zes podcasts gaat Dijkstra in gesprek met parkinsonpatiënt Henk Blanken over euthanasie bij mensen met dementie, waarbij de politica zich luisterend en vragend opstelt. Door alzheimerpatiënten aangewezen familieleden zouden namens hen moeten kunnen beslissen over euthanasie, vindt Blanken. ‘D66 vindt dat te ver gaan’, zegt de politica. Op 11 maart houdt D66 een expertmeeting in de Tweede Kamer, over het eigen wetsvoorstel rond ‘voltooid leven’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.