Luister naar

Opinie: Onze waterschappen toonaangevend in de wereld

Nieuws
Het Nederlands waterschapsbestel is toonaangevend in de wereld.
Rein Ferwerda
zaterdag 16 februari 2019 om 03:00
Polder Hooge Boezem bij Haastrecht
Polder Hooge Boezem bij Haastrecht anp

Wim Eikelboom poneert de aanvechtbare stelling, dat provincies en waterschappen maar beter samengevoegd kunnen worden (Nederlands Dagblad 7 februari). Na tien jaar actief waterschapsbestuur en acht jaar Statenlidmaatschap, wil ik eveneens met drie argumenten aantonen, dat het Nederlandse waterschapsbestel toonaangevend is in de wereld en dat een democratisch gekozen functioneel waterschapsbestuur de beste garantie vormt voor duurzaam waterbeheer.

1. goed voorbeeld

In het onderzoeksrapport Water Governance in the Netherlands (2014) van de onafhankelijke Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt de bestuurlijke organisatie van het Nederlandse waterbeheer tot voorbeeld gesteld. Ons waterbeheer heeft zich door de eeuwen heen steeds aangepast aan nieuwe omstandigheden en dat heeft alles te maken met de rol die waterschappen daarin spelen. Door klimaatveranderingen neemt het belang van goed waterbeheer alleen maar toe. Het Nederlandse waterbeheer is toonaangevend in de wereld en levert waardevolle kennis aan landen die hun waterbeheer minder goed op orde hebben.

2. verkiezingen

Het unieke Nederlandse waterschapsbestel heeft zich ruimschoots bewezen. Dat is mede te danken aan het specifieke belastingstelsel en de democratische vertegenwoordiging van alle waterbelangen (burgers, boeren, bedrijven en natuur) door middel van periodieke democratische verkiezingen. Als de essentiële waterbelangen ook nog zouden moeten concurreren met andere (provinciale) beleidssectoren, dan komt het eigen karakter van het functionele Nederlandse waterbeheer in de knel. Bovendien vallen provinciale grenzen meestal niet samen met de grenzen van stroomgebieden. Het is ook nooit objectief aangetoond dat een staatsrechtelijk complex en kostbaar fusietraject tussen 12 provincies en 21 waterschappen kostenbesparend zou werken. Wat het takenpakket betreft, valt er bij de waterschappen echt wel wat te kiezen.

3. geen concurrentie

Waterschappen hebben het Nederlandse polderlandschap gevormd en vormen de ruggengraat van het Nederlandse waterbeheer. Dit oudste poldermodel zit in onze identiteit gebakken.

Degenen die de waterschappen willen afschaffen, zijn zich waarschijnlijk onvoldoende bewust van het belang van een goed functionerend waterbestuur in onze historische strijd tegen het water. Juist waterschappen geven zonder concurrentie met andere beleidssectoren de beste garantie voor goed waterbeheer. Bovendien vormen de waterschappen de voorhoede in het klimaatdebat. Ze moeten dus blijven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.