Luister naar

ND-lezers: Vaccinatiegraad daalt. Wat moet er gebeuren?

Nieuws
-
zaterdag 16 februari 2019 om 03:00

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Benader zowel ‘antivaxers’ als godsdienstig bezwaarden. Maar dat mag nooit leiden tot dwang (welke ook). Juist een christen moet beseffen medeverantwoordelijk te zijn voor het welzijn van de medemens en dat God inzicht geeft zodat dergelijke vaccinaties mogelijk zijn.

Winno Eernstman, gevangenbewaarder

De rijksoverheid moet een goede voorlichtingscampagne voeren. Maar momenteel is het vertrouwen in overheden hiervoor eigenlijk niet groot genoeg.

Frea Kroese, fotograaf

Als je wilt vaccineren voor een dodelijke ziekte die eenvoudig voorkomen kan worden door je seksualiteit te bewaren voor in je eigen huwelijk, dan zou ik willen pleiten voor het onderwijzen van deze norm, hoe vreemd mensen dat ook vinden.

Gustaaf Modderman, oud-ambulanceverpleegkundige

Enige remedie is vaccinatie door de overheid te laten verplichten, ook al geeft dit onrust bij bepaalde tegenstanders.

Henk Kooistra, veehouder

Ik ben voor vaccineren. Maar aangezien er in mijn omgeving een jongen rondloopt die op elfjarige leeftijd zwaar gehandicapt is geraakt door een vermoedelijk vervuild vaccin, ben ik meer een voorstander van serieuze voorlichting dan van hijgerige drammerigheid.

Kees van Baardewijk, schrijver

Om onnodig ernstig kinderleed te voorkomen graag zo veel mogelijk realistische voorlichting. Deskundige voorlichters moeten in populaire tv-uitzendingen duidelijk maken hoe ernstig het probleem is.

Rik Mets, docent geschiedenis

Het niet laten vaccineren van kinderen is een soort hype en ook deze zal wel weer overgaan. Onder orthodoxe christenen ligt dat anders. Daar moet de kerk zelf streng tegenin gaan.

Rob Klok, IT-adviseur

In de tijd van nepnieuws is het erg lastig om betrouwbare en gecontroleerde feiten over te brengen. Toch lijkt dat de enige manier om mensen te kunnen overtuigen. Blijf de boodschap brengen en laat de feiten regelmatig door onafhankelijke partijen controleren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het beeld van de kerk als familie helpt mij om te beseffen waarom ik blijf. Een familie wordt je gegeven, je kiest in de kerk niet voor de mensen die je omringen.

Je ergert je in de kerk groen en geel, maar altijd volgt het moment dat je weet: we horen bij elkaar

'Ik overwoog als twintiger een jaar te stoppen met alles wat met het christelijk geloof te maken had.' Nelleke Plomp schrijft waarom ze blijft in een kerk waar ‘de aardappels regelmatig aanbranden’.

Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.