Luister naar

Oud-president Bush had Filipijns sponsorkind

Nieuws
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
woensdag 19 december 2018 om 10:42
Oud-president Bush had Filipijns sponsorkind
Oud-president Bush had Filipijns sponsorkind compassion

Washington

De onlangs overleden oud-president George H.W. Bush heeft tien jaar lang een kind op de Filipijnen gesponsord, onder de naam ‘G. Walker’. Ze schreven elkaar vaak. Timothy wist het destijds niet, maar de aardige, oudere Amerikaanse meneer die hem als sponsor ondersteunde via Compassion International en brieven stuurde, was president van Amerika geweest. Hij ondersteunde Timothy bij zijn scholing, buitenschoolse activiteiten en maaltijden.

De eerste brief schreef hij op 24 januari 2002. Compassion deelde enkele brieven met de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ze zijn echt, bevestigde een woordvoerder van het kantoor van George H.W. Bush. In de eerste brief schrijft ‘meneer Walker’: ‘Lieve Timothy, Ik wil je nieuwe penvriend zijn. Ik ben een oude man, 77 jaar oud, maar ik hou van kinderen; we hebben elkaar nog niet ontmoet maar ik hou nu al van je. Ik woon in Texas en zal je van tijd tot tijd schrijven. Het allerbeste, G. Walker.’

De sponsoring door Bush doet denken aan de film About Schmidt (2002), waarin Jack Nickolson een oudere man speelt die niet goed weet wat te doen met zijn tijd als gepensioneerde. Warren Schmidt gaat na het zien van een tv-programma brieven schrijven aan een sponsorkind in Tanzania, Ndugu Umbo.

geheim

George Bush, de 41e president van de VS, was geïnspireerd door getuigenissen van christelijke artiesten tijdens een kerstconcert in Washington, waar hij plots zijn hand opstak en om een deelnameformulier vroeg, tot schrik van zijn beveiligers. Die regelden ook meteen met Compassion dat de sponsoring anoniem zou zijn – niet zozeer om Bush te beschermen, maar Timothy, die immers geen doelwit moest worden van kwaadwillenden. Geen overdreven voorzorg, want op de Filipijnen zijn al sinds jaar en dag radicale islamisten actief die vijandig staan tegenover Amerika.

Het geheim bewaren was niet makkelijk, meldt CNN. De schrijver was nogal mededeelzaam. Hij had er plezier in om Timothy hints te geven, tot wanhoop van zijn beveiligers: ‘Hier is een foto van mijn hond. Haar naam is Sadie. Ze heeft heel veel beroemde mensen ontmoet. Zij is een heel goede hond, geboren in Engeland. Ze vangt muizen en eekhoorns en rent als de wind. G. Walker.’

Ook verklapte meneer Walker dat hij beroemd genoeg was om voor Kerst te worden uitgenodigd op het Witte Huis. ‘Timothy, heb je weleens gehoord van het Witte Huis? Dat is waar de president van de VS woont. Ik ga zelf naar het Witte Huis rond Kerst. Hier is een klein boekje dat ik kreeg in dat Witte Huis in Washington.’

Ook ontdook de donor het verbod op cadeautjes, door Amerikaans diplomatiek personeel dat naar de Filipijnen moest, kleurpotloden en dergelijke mee te geven. Die gaven dat dan af bij de kerk die het kinderproject ondersteunde.

zoekpogingen

Compassion werkt wereldwijd samen met 7000 kerken in 25 landen, met nadruk op vroege scholing, zwangere vrouwen helpen en arme gemeenschappen helpen om grote dingen te bereiken.

Timothy ontdekte pas met wie hij al die tijd schreef, toen hij 17 jaar was en sponsorkind-af. Hij was totaal perplex en zei dat het zijn leven veranderde; maar Compassion is hem sindsdien kwijt, ondanks verwoede zoekpogingen. Het is niet denkbeeldig dat hij wel gevonden is, maar dat dit voor zijn veiligheid stil wordt gehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een anti-Israël spandoek op straat in Teheran, 19 april.

Israël en Iran vinden geitenpaadje uit escalatie, geen grote vergeldingsaanval

Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag kleine luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse bodem. In Iran werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Israël noch Iran heeft er belang bij de zaak nog hoger op te drijven.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’