Zo proberen Amsterdammers met tulpen de paus te lokken. ‘Wel naar Amsterdam, niet naar Nederland’

Reportage
Een Amsterdamse delegatie bood zaterdag een bijzondere tulp aan paus Franciscus aan. Officieel ter gelegenheid van de 750e verjaardag van de stad Amsterdam, maar eigenlijk wordt geprobeerd een pausbezoek te regelen.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
zaterdag 4 mei 2024 om 20:24 aangepast 22:49
Paus Franciscus ontving zaterdagochtend een delegatie uit Amsterdam. Zij boden hem een speciale Fratelli Tutti-tulp aan. Op de foto staat de Paul Gallagher-tulp, genoemd naar de Vaticaanse 'minister van Buitenlandse Zaken'.
Paus Franciscus ontving zaterdagochtend een delegatie uit Amsterdam. Zij boden hem een speciale Fratelli Tutti-tulp aan. Op de foto staat de Paul Gallagher-tulp, genoemd naar de Vaticaanse 'minister van Buitenlandse Zaken'. beeld vatican media

Rome

Een Amsterdamse delegatie van 45 personen was samen met bisschop Jan Hendriks voor een vierdaags bezoek in Rome. 

Toch wist eigenlijk niemand precies waarom. Officieel vond het bezoek plaats in het kader van het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam. Die verjaardag vindt echter pas over anderhalf jaar plaats, op 27 oktober 2025. Het jaar met feestelijkheden begint pas over zes maanden. 

Vroeg vieren is niet erg, glimlacht bisschop Jan Hendriks. ‘We vieren in 2025 dat de naam Amsterdam voor het eerst verscheen, maar het begin van de stad was eigenlijk al vijfentwintig jaar eerder aangelegd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Eind vorige maand maakte de bisschoppenconferentie bekend dat het reglement over grensoverschrijdend gedrag is aangepast. Maar wat de kerk nu heeft veranderd, blijkt voor slachtoffers niet altijd een verbetering.

Misbruik melden? De Nederlandse Katholieke Kerk heeft het na kritiek eigenlijk nóg moeilijker gemaakt

Misbruik anoniem melden bleek lastig. En het melden moest ook nog eens snel. Nieuwe regels blijken echter nog slechter uit te pakken. Waarom werken de katholieken niet met ons samen?, vragen ze zich af bij andere kerken.

Paus Franciscus ontmoet regelmatig groepen priesters tijdens algemene audiënties op het Sint-Pietersplein. Afgelopen woensdag deed hij vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens een besloten ontmoeting met jonge priesters van het bisdom Rome. Priesters moeten 'geklets' vermijden, zei hij hen.

Opnieuw doet paus Franciscus omstreden uitspraken: 'Geklets is voor vrouwen, wij hebben broeken aan'

Nog maar een paar dagen geleden lekten uitspraken van hem uit die voor homo’s beledigend zijn. Hij bood zijn excuses ervoor aan. Nu is er opnieuw ophef rond woorden van paus Franciscus. Dit keer vrouwonvriendelijke.

De zustercongregaite van De Goede Herder vingen meisjes en jonge vrouwen op die thuis problemen hadden of bijvoorbeeld uit huis waren geplaatst.

218 lichamen op voormalig kloosterterrein van De Goede Herder in Almelo

Op een vorig jaar ontdekte begraafplaats op het terrein van het voormalige klooster De Goede Herder in Almelo zijn tussen 1881 en 1981 vermoedelijk 218 mensen begraven. Dat meldt de gemeente Almelo.

Jonge Franciscanen dragen de buste met de reliek van Franciscus' pij door de straten van Caïro (Egypte). De dialoog tussen christenen en moslims is er 'sinds een tiental jaren sterk verbeterd'.

Pij van Franciscus bezoekt na acht eeuwen opnieuw Egypte. 'Blijvende oproep tot dialoog met moslims'

Acht eeuwen nadat Franciscus van Assisi een bezoek bracht aan de sultan in Egypte, toert een deel van zijn kleding nu door dat land. ‘Nieuwe fase in de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.’

Negentien 'meisjes' spanden een rechtszaak aan.

De Meisjes van de Goede Herder mochten niet praten of lachen: 'Keihard werken in de naam van God'

Onder zware omstandigheden zijn ‘probleemmeisjes’ jarenlang te werk gesteld in naaiateliers en wasserettes van de congregatie van de Zusters van de Goede Herder. Documentairemaker Britta Hosman volgde de rechtszaak.

Paus Franciscus

Paus biedt excuses aan om homofobe uitspraak achter gesloten deuren: 'flikkergedoe'

Paus Franciscus heeft zijn excuses aangeboden om een homofobe uitspraak. Begin deze week kwam naar buiten dat hij achter gesloten deuren heeft gezegd dat homoseksuele mannen niet tot de priesteropleidingen mogen worden toegelaten, omdat het daar ‘toch al teveel een flikke..