Direct naar artikelinhoud
Interview

Liesbeth Staats vraagt in podcast advies van oudere vrouwen: ‘Het gaat zelden over de periode na je vijftigste’

Haar vijftigste verjaardag vierde Liesbeth Staats uitbundig. Na het feest drong de vraag zich op: hoe wil ik de tweede helft van mijn leven leiden? De journalist vroeg in haar nieuwe podcast Lang zal ze leven advies aan bekende vrouwen op leeftijd.

Liesbeth Staats: '“Al na een paar gesprekken voelde ik: de tweede helft van je leven is geen ritje naar de uitgang.'Beeld Nina Schollaardt

Als je vijftig wordt, zijn de grappen over Sarah niet van de lucht. Ook Liesbeth Staats, bekend van het NOS Jeugdjournaal, Brandpunt en BNR Nieuwsradio, kreeg haar portie toen ze vorig jaar mei deze mijlpaal behaalde.

Moest u even slikken toen u veertiger-af was?

“Dat viel mee. Ik had meer moeite met de overgang van 39 naar 40. Dat voelde als een bepalend moment. Ik heb twee zonen en besefte toen: er komen nu geen kinderen meer bij. Ik sloot dat vraagstuk af. Toen ik vijftig werd, voelde ik geen enkel verschil met de dag ervoor. Maar bij zo’n mijlpaal attendeert de hele wereld je erop dat er een nieuwe periode in het leven begon. Ik ging er tóch over na denken.”

Wat hield u bezig?

“Het viel me op dat over vrijwel alle belangrijke mijlpalen in het leven wordt geschreven – de eerste liefde, kinderen, een nieuwe baan, de dood – maar zelden over de periode na je vijftigste. Als het er al over gaat, zijn het vooral praktische zaken als het naderende pensioen. Of: op welke leeftijd ga je in een aanleunwoning wonen? Maar niet: hoe leid ik mijn leven nog een beetje leuk of slim? Worden andere dingen belangrijker als je de vijftig gepasseerd bent? Of juist helemaal niet? Ik ben een podcast met bekende vrouwen begonnen, die eind zeventig, begin tachtig zijn, maar dezelfde dilemma’s hebben gehad. Hoe geven zij hun leven zin?”

En? Kreeg u goede adviezen?

“Al na een paar gesprekken voelde ik: de tweede helft van je leven is geen ritje naar de uitgang. Je kunt nieuwe kanten van jezelf ontdekken op oudere leeftijd. Trudy Dehue (73), een bekende oud- hoogleraar wetenschapsonderzoek, vertelde hoe ze altijd aan het werk is geweest en na haar emeritaat dacht: doe ik er nog wel toe? Ze heeft inmiddels drie boeken geschreven. Tineke de Nooij (83) maakt in haar verpleeghuis in Laren radio. Actrice Petra Laseur (84) heeft een nier afgestaan en actrice Annemarie Oster (81) vertelt over haar nieuwe vriend. Ze is helemaal verliefd, liet foto’s zien op haar mobiel van hem, alsof ze weer twintig was. Dat is zo hoopvol. Er kan dus nog van alles gebeuren in die tweede helft.”

Vraagt u zich ook weleens af wie u bent zonder carrière?

“Zeker. Maar ik weet het nog niet. Ik behoor tot de generatie die tot ver in zijn zestiger jaren moet doorwerken. Ik heb altijd in de journalistiek gewerkt. Misschien dat ik na mijn pensioen wel de buurtkrant in Amsterdam-Oost volschrijf. Waarom niet?”