En toen ging het licht uit: titelverdediger Luca Brecel op dramatische wijze gewipt op WK snooker

De Vloek blijft het Crucible in zijn macht houden, ook dit jaar zal de speler die zijn eerste wereldtitel pakte die niet verlengen. Het slachtoffer heet Luca Brecel, de 29-jarige Maaslander ging op dramatische wijze onderuit in de eerste ronde tegen David Gilbert (WR 31). Brecel liet nochtans tot 9-6 uit maar geraakte niet over de streep. Terwijl het licht uitging bij de titelverdediger rook een indrukwekkende Gilbert bloed. Hij haalde het via vier frames op een rij met 9-10. Zo eindigt een tegenvallend seizoen voor Luca Brecel in mineur.

Marnik Geukens in Sheffield
Marnik Geukens

De Crucible Vloek blijft spoken: titelverdediger Brecel ligt eruit: 9-10

Je voelde het al even aan, dit zou niet meer goed komen. David Gilbert gaat door op zijn elan en maakt het af met een 65-break: 9-10.
Marnik Geukens

Brecel struikelt op vier pots van de zege, we krijgen een decider: 9-9

Het zal toch niet waar zijn. Luca Brecel lijkt de tegenslag van zijn opponent, die naast blauw ook een rode bal in de pocket ziet verdwijnen, uit te buiten. Op 46 heeft hij nog een viertal  nerveuze pots nodig om over de lijn te geraken. Brecel mist echter groen van zijn spot en ziet dat snoeihard worden afgestraft. Gilbert heeft immers bloed geroken en speelt via onder meer een gedurfde plant de tafel leeg met een 53-break. 9-9, we krijgen een decider..
Marnik Geukens

De spanning blijft stijgen, nog slechts één frame verschil: 9-8

Dit wordt nog een typische Crcucible-thriller. Brecel pakt uit met een straffe long pot met trekstoot en een heerlijke gele bal naar het midden. Ditmaal laat Dame Fortuna hem even in de steek bij de positie. Een moeilijke pot naar het midden gaat mis en een messcherpe Gilbert verkleint de kloof met een 81-break tot 9-8. 

Marnik Geukens

Brecel geraakt nog niet over de streep: 9-7

David Gilbert is geen opgever. Wanneer Brecel bij 55-1 een lastige rode bal mist met de rest, pakt zijn Engelse opponent uit met een straffe clearance (65). De spanning stijgt bij 9-7.

Marnik Geukens

Onwaarschijnlijke geluksbal brengt Brecel op één frame van de winst: 9-6

Luca Brecel mag in frame 15 de snookergoden op beide blote knieën bedanken. Gesnookerd door Gilbert knalt hij gefrustreerd de witte bal via de band in het pak rode ballen. Eentje rolt via de band pardoes in de middenpocket en Brecel maakt er opportunistisch gebruik van. Via een 85-break staat hij op één frame van de tweede ronde: 9-6.
Marnik Geukens

Gilbert blijft aanklampen: 8-6

Luca Brecel zal diep moeten gaan om deze wedstrijd over de streep te trekken. Het blijft zwoegen, zijn tegenstrever klampt aan en sleept onder meer met een 52-break het veertiende frame uit de brand: 8-6.
Marnik Geukens

Zucht van verlichting, Brecel wint cruciaal 13de frame: 8-5

Brecel lijkt het heel even kwijt maar Gilbert vergeet keihard terug te slaan. Zo mag de Maaslander na een 58-break en een geluksbal op de laatste rode opgelucht ademhalen. Brecel kan met een herstelde voorsprong de laatste pauze in. Bij 8-5 scheiden slechts twee frames hem van de achtste finales.
Marnik Geukens

Dure misser breekt Brecel zuur op: geen 8-4 maar 7-5

Hopelijk wordt frame 12 geen keerpunt voor Luca Brecel. Hij mist op weg naar 8-4 de makkelijke voorlaatste rode bal en verliest door gemiste dubbels op roze en zwart het frame met een puntje verschil: 7-5.
Marnik Geukens

Gilbert straft fouten af: 7-4

Frame 11 wordt niet Brecels beste van de dag. Hij maakt net te veel fouten, die door Gilbert worden afgestraft met een 57-clearance.
Marnik Geukens

Thriller op zwart krijgt happy end: 7-3

De tweede sessie start met een thriller. Brecel veegt de voorsprong 9-55-voorsprong van Gilbert uit maar mist op 50 verrassend de beslissende roze bal. Dat doet hij even later niet met een dun aangesneden zwarte: 7-3.
Marnik Geukens

Brecel wint ook langste frame van de dag: eerste sessie eindigt op 6-3 

Beide spelers hebben het slotframe van de eerste sessie afgewacht om hun eerste defensieve strijd uit te vechten. Het leidt het langste frame van de match in, dat na maar liefst 37 minuten door een dominante Brecel wordt binnengehaald. Hij mag vanavond (20 uur) de avondsessie ingaan met een 6-3-voorsprong, vier frames scheiden titelverdediger nog van een plaats in de achtste finales.
Marnik Geukens

Gilbert pakt uit met zijn eerste century: 5-3

Een misrekening op een defensieve stoot van Brecel wordt snoeihard afgestraft door zijn tegenstrever. David Gilbert mildert met zijn eerste century van de dag (115) tot 5-3.
Marnik Geukens

Winst in eerste sessie is al verzekerd: 5-2

Gilbert lijkt even van slag, Brecel krijgt twee kansen om zijn voorsprong uit de diepen. Een 40-break doet de job, met nog slechts twee frames te gaan in deze ochtendsessie gaat hij straks al zeker de avond in met een voorsprong: 5-2.
Marnik Geukens

Brecel loopt uit met tweede century: 4-2

Beide spelers gaan vol in de aanval, een misser van Gilbert wordt genadeloos afgestraft door de titelverdediger. Brecel pakt uit met zijn tweede century van de dag (104) en verdubbelt zo zijn voorsprong naar 4-2.
Marnik Geukens

Brecel opnieuw op voorsprong: 3-2

Met een knappe long pot, gevolgd door een 73-break, komt Luca Brecel opnieuw op voorsprong. Pogingen van Gilbert om nog terug te keren via snookers draaien immers op niets uit.
Marnik Geukens

Gilbert gaat door op zijn elan: 2-2

We gaan de eerste pauze in met een gelijke stand. Brecel lijkt zijn touch even kwijt, Gilbert illustreert met een 77-break waarom hij op dit WK ooit al op een frame van de finale strandde: 2-2.
Marnik Geukens

Gilbert mildert met halve century: 2-1

Frame 3 toont hoe moeilijk snooker kan zijn op deze lastige en vooral supersnelle tafel. Beide spelers missen enkele kansen, waarna Gilbert zichzelf met een knappe 70-clearance op het scorebord zet: 2-1.
Marnik Geukens

Wervelwind Brecel verdubbelt score met total clearance: 2-0

De wereldkampioen stormt door het Crucible als een wervelwind. Brecel snookert Gilbert bij zijn opstoot om daarna de tafel in een keer leeg te spelen  De zaal ontploft bij een total clearance van 134.
Marnik Geukens

Brecel neemt vliegende start: 1-0

Luca Brecel toont meteen hoe hij vorig jaar de beste van de wereld werd. Hij pakt in frame uit met een 91-break, op weg naar een century dribbelt blauw jammer genoeg uit de hoekpocket.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer