Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Nieuws
Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland, waar Nederlandse verdachten vorig jaar 367 keer een geldautomaat opbliezen. Ter vergelijking: in Nederland waren er vorig jaar volgens de politie acht plofkraken. "Het is absoluut een exportproduct geworden", zegt een woordvoerder.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 09:46 aangepast 10:41
Afbeelding
beeld anp

Alle 137 aangehouden Nederlandse plofkrakers waren betrokken bij een plofkraak in Duitsland. Een woordvoerder van de politie sluit niet uit dat ze ook in andere landen actief waren.

Veel Nederlandse plofkraakbendes wijken uit naar Duitsland, omdat maatregelen in Nederland de kans op een succesvolle plofkraak klein hebben gemaakt. Zo zijn buitgemaakte bankbiljetten vaak onbruikbaar doordat ze na een explosie automatisch aan elkaar worden gelijmd.

Meer samenwerking

Het aantal Duitse plofkraken waarbij Nederlanders betrokken waren, nam vorig jaar wel voor het eerst in jaren wel af. Waar dat in recordjaar 2022 nog 442 keer voorkwam, ging het vorig jaar dus om 367 gevallen. Volgens de politie lijkt die daling door te zetten, met 56 'Nederlandse' plofkraken in Duitsland in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat zijn er 64 minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Volgens de politie komt de afname doordat politie en justitie in Nederland en Duitsland steeds nauwer samenwerken. Zo wordt onder meer ingezet op "het vergroten van de heterdaadkracht, bijvoorbeeld door het opwachten van verdachten bij de grens", zegt Cecile Kosterman, die plofkraken bij de politie in haar portefeuille heeft.

Andere landen

In het Duitse Bamberg begint volgende week een groot proces tegen zestien Nederlandse verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor ongeveer negentig plofkraken in Duitsland. De Nederlanders zouden daarbij in totaal zo'n 7 miljoen euro hebben buitgemaakt. Het proces, waarvoor negentig zittingsdagen zijn uitgetrokken, vindt "vanwege de omvang van de zaak" plaats in een sporthal op het terrein van het opleidingsinstituut van de Duitse politie in Bamberg, aldus de Nederlandse politie.

Nederlandse plofkrakers sloegen vorig jaar overigens ook toe in andere landen dan Duitsland. In Zwitserland leidde dat negen keer tot een plofkraak, in Oostenrijk acht keer en in België bliezen Nederlanders vier keer een geldautomaat op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen.

Afbeelding

Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

Afbeelding

Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen 'voorbarig'.

Afbeelding

Biden deelt hoogste onderscheiding uit aan Nancy Pelosi

De Amerikaanse president Joe Biden deelt vrijdag negentien Medals of Freedom uit. De hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers gaat naar onder anderen Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Afbeelding

Politie haalt pro-Palestijnse activisten uit Parijse universiteit

De Franse politie is binnengetrokken in de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po om de studenten weg te halen die er een pro-Palestijnse actie voeren. De studenten worden in groepen van tien door de agenten naar buiten gebracht.

Afbeelding

China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.