OM noemt eigen handelen in Ter Apel 2022 ‘ingrijpend’

Nieuws
Het Openbaar Ministerie erkent niet juist gehandeld te hebben tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgers die hulp boden werden gewaarschuwd voor strafrechtelijke vervolging en aan asielzoekers geboden tenten werden in beslag genomen. Dat was ‘ingrijpend, zeker voor de vluchtelingen die zich op het voorterrein van het azc bevonden’, aldus hoofdofficier van justitie Diederik Greive.
anp
donderdag 25 april 2024 om 12:39
Afbeelding
beeld anp

De terugblik op het handelen destijds volgt op het rapport van de Nationale ombudsman, die na onderzoek concludeert dat er onbehoorlijk en ongepast is opgetreden door onder andere OM, politie en gemeente Westerwolde. Het aanmeldcentrum was te vol, honderden mensen sliepen in de open lucht voor het hek. Burgers en hulpinstanties boden hulp door onder andere tenten en andere kampeerspullen te geven.

De driehoek (burgemeester, politie en justitie) besloot echter op basis van ‘concrete veiligheids- en criminaliteitsrisico’s’ dat die spullen weg moesten, aldus Greive. ‘Achteraf bezien zijn wij ongelukkig met de manier waarop is omgegaan met de tenten, die in augustus in beslag zijn genomen.’ De hoofdofficier meent dat een volgende keer voorkomen moet worden dat ‘wij genoodzaakt zijn strafrechtelijk op te treden ten aanzien van noodopvang en -verblijf van vluchtelingen’. Mensen die wachten op de start van hun asielprocedure moeten volgens hem ‘te allen tijde onder menswaardige omstandigheden opgevangen kunnen worden’.

De tenten werden door een betrokken burger gekocht na een crowdfundactie en uitgedeeld bij het terrein. Na de inbeslagname werden ze opgeslagen door de gemeente Westerwolde. Die opslag was dusdanig dat ze grotendeels onbruikbaar waren geworden. Een OM-woordvoerster laat weten dat de initiatiefnemer hiervoor financieel is gecompenseerd en de nog bruikbare tenten zijn teruggegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.