Videoref doet zaterdag zijn intrede in de koers

De videoref verschijnt zaterdag voor het eerst in de koers. Een commissaris zal tijdens Milaan-Sanremo op basis van televisiebeelden oordelen én eventueel ook sanctioneren.

Hugo Coorevits

Dit seizoen zal de videoref aanwezig zijn in de vier topklassiekers Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik, de drie grote ronden en het wereldkampioenschap in Innsbruck. Is die testperiode positief, dan wordt het aantal wedstrijden met een televisiekijkende commissaris opgedreven.

Wie zijn die videorefs?

De videorefs werden gekozen volgens het land waar de topwedstrijden plaatsvinden. Hij moet dezelfde taal spreken als die op de tv-zender die de wedstrijden covert. De Internationale Wielerunie (UCI) koos daarom voor een Fransman, een Italiaan, een Spanjaard en een Belg. Voor België wordt Guy Dobbelaere (47) uit Geraardsbergen één van de vier videorefs. Alle vier zijn ze nu al jurylid in WorldTourwedstrijden.

Wat wordt de rol van de videoref?

In tegenstelling tot de ­videoref in het voetbal, zal in de koers de videoref echt mee beslissen. Waar het in het voetbal om een advies gaat, zal in het wielrennen de videoref een even zware stem hebben in de eindbeslissing als zijn collega’s. Voor de klassiekers kiest de UCI voor drie juryleden én een videoref. Voor grote rondes worden dat vier juryleden bijgestaan door een ­videoref. Over de beslissing kan gestemd worden. Bij gelijkheid van stemmen – wat kan in de klassiekers – is de stem van de wedstrijdvoorzitter beslissend.

Hoe gaat de videoref beelden bekijken?

De videoref zit in de mobiele regiekamer aan de finish. Daar kan hij alle verschillende schermen bekijken die de regisseur ter beschikking heeft. Er wordt tijdens een wielerwedstrijd namelijk veel meer gefilmd dan er wordt uitgezonden. Ziet de videoref een onregelmatigheid, dan vraagt hij alle beschikbare beeldmateriaal op om een oordeel te vellen. Daarna verwittigt hij de voorzitter van de wedstrijdjury. Is de fout zwaar, dan kan na gezamenlijk overleg die voorzitter direct tot uitsluiting overgaan.

Over welke overtredingen gaat het?

Dat kan bijvoorbeeld voor een renner die een rood licht bij een spoorovergang negeert, op het fietspad gaat rijden of voor een renner die zich vastklampt aan de volgwagen. Denk maar aan Moscon op het WK in Bergen of Démare in Milaan-Sanremo van 2016 toen hij wel erg snel de Cipressa op reed… De boetes voor renners die aan de wagen gaan hangen werden overigens opgetrokken tot maximaal 5.000 Zwitserse frank (of 4.275 euro) en kan de renner in kwestie - na tussenkomst van de Disciplinaire Commissie - zelfs een maand worden geschorst.

Maar ook - en dat maakt van Sanremo misschien wel een eerste grote test - onregelmatigheden in de sprint kunnen meteen worden aangepakt.

Zullen de beelden bruikbaar zijn?

Bij het sprintincident tussen Sagan en Cavendish in de Tour waren de beelden over wat en hoe ook niet direct duidelijk. Discussie zal er dan ook altijd blijven.

Het voetbal beschikt over een vast speelveld, waar de productiemaatschappij zoveel camera’s zet als ze maar wil. In de koers kan dat niet en het aantal tv-motards mag al zeker niet worden opgedreven. De Interna­tionale Wielerunie onderzoekt nu met de televisiezenders of het mogelijk is om in de aankomstzone meer camera’s te plaatsen, zodat een sprint uit verschillende invalshoeken kan worden bekeken.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen