Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

Nieuws
Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 07:35
Afbeelding
beeld anp

De waardering voor de koning is iets gestegen: van een 6,5 naar een 6,6. De koningin en de prinses hebben precies hetzelfde cijfer als vorig jaar: respectievelijk een 7,3 en een 7.

Nederlanders blijven kritisch op het functioneren van Willem-Alexander. Van de ondervraagden is 44 procent (zeer) tevreden over hem. Dat is een lager percentage dan de 47 procent vorig jaar. Ook het aantal ondervraagden dat vertrouwen heeft in de koning staat op 44 procent, twee procentpunten lager dan een jaar eerder.

Het vertrouwen in de koningin ligt, net als vorig jaar, een stuk hoger. Bijna zes op de tien Nederlanders heeft vertrouwen in Máxima.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chinese BYD overweegt bouw van tweede Europese autofabriek

BYD, een grote fabrikant van elektrische auto's in China, overweegt volgend jaar een tweede assemblagefabriek voor auto's in Europa te bouwen, zegt Michael Shu, directeur van de Europese tak van het concern.

Afbeelding

Britse centrale bank houdt rente opnieuw onveranderd

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent. De Britse centrale bank hield de rente daarmee voor de zesde keer op rij op het hoogste niveau sinds februari 2008.

Afbeelding

Israël valt opnieuw kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen

De Israëlische autoriteiten zijn een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Nazareth binnengevallen. 'We zullen niet toelaten dat de spreekbuis van Hamas uitzendt vanuit Israël', schrijft de minister van Communicatie, Shlomo Karhi, op X.

Afbeelding

Universiteit Utrecht inventariseert schade aan bezet gebouw

Nu er geen demonstranten meer zitten in een gebouw van de Universiteit Utrecht dat woensdag was bezet, bekijkt de universiteit of de betogers binnen beschadigingen hebben aangericht. Die schade wordt in de komende dagen geïnventariseerd.

Afbeelding

36 aanhoudingen bij protesten Amsterdam, 5 agenten gewond

Bij de pro-Palestijnse protesten op en in de buurt van het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zijn sinds woensdag 36 betogers aangehouden. Dat zegt de Amsterdamse korpschef Frank Paauw in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Afbeelding

Tesla versnelt banenreductie in China, zeggen bronnen

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, volgens bronnen die met persbureau Bloomberg spr..