Luister naar

Ingezonden brief: Koester de kleuren van het kerkelijk jaar

Nieuws
Frederikus aan het Rot Enschede
zaterdag 17 maart 2018 om 03:00

Met veel interesse las ik het artikel over het protestantse kerkelijk jaar (Nederlands Dagblad 15 maart). Zal de gereformeerde gezindte ooit verder komen dan het zwart-witte – het preekpak van de voorganger en het tafelkleed van het avondmaal? Hoe kort is het nog maar geleden dat het werken met het kerkelijk jaar werd afgedaan als het oudtestamentische ‘offeren op de hoogten’?

De laatste jaren signaleer ik dat bij een toenemende ‘evangelicalisering’ in gereformeerde gezinnen, scholen en kerken, de aandacht voor het kerkelijk jaar navenant aan kracht inboet. Terwijl iets van een collectief beleefde tijd in deze versnipperde samenleving toch echt haar meerwaarde kan hebben. Kijk ik naar jongeren, dan krijg ik weer hoop. De huidige concertserie van Sela is alles behalve zwart-wit. Laten protestanten in de lijn van de lutherse en anglicaanse kerken maar hun winst doen met de liturgische rijkdom van het kerkelijk jaar. Niet te veel opgetuigd, maar relationeel en proportioneel. Relationeel: breng de kleur van de zondag in verband met wat wordt gelezen en gezongen, het kinderwerk, het bloemstuk en de link met school en thuis. En proportioneel: laat de aandacht voor het kerkelijk jaar niet vervreemdend zijn voor hen die er weinig tot niets mee kunnen, maar probeer wel je winst te doen met de veelkleurigheid die het omgaan met de Schrift in deze traditie oplevert. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.