Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

Nieuws
Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen. Wel laat het ICJ weten diep bezorgd te blijven over de situatie in Gaza.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 15:40 aangepast 16:46
Afbeelding
beeld anp

Nicaragua beschuldigt Duitsland ervan de Genocideconventie van 1948 te schenden door wapens aan Israël te leveren voor de Gaza-oorlog, waarmee de Palestijnse bevolking voortdurend wordt aangevallen. Het zou daarom medeplichtig zijn aan de genocide die in Gaza zou plaatsvinden. Het Centraal-Amerikaanse land verzocht het ICJ om Duitsland noodmaatregelen op te leggen om het ervan te weerhouden wapens en andere hulp te leveren. Maar het gerechtshof weigert dat.

Volgens de rechters is sinds november vorig jaar de wapenexport naar Israël al aanzienlijk gedaald. Ook ging het hof niet mee in het verwijt dat Duitsland het humanitair recht schond door de hulp op te schorten aan UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen. De hulp is inmiddels weer hervat.

Tevreden

Het gerechtshof ging daarnaast niet mee in een eis van Duitsland om heel de klacht af te wijzen. Het hof heeft nu geoordeeld over een spoedaanvraag van Nicaragua, maar de volledige procedure kan mogelijk nog jaren duren.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is tevreden met de uitspraak. Het zegt op X dat niemand boven de wet staat en dat Duitsland geen partij is in het conflict in Gaza. Het ministerie benadrukt dat Duitsland de grootste donateur is van humanitaire hulp aan de Palestijnen en geeft tegelijk aan dat de "terreur van 7 oktober" de nieuwe neerwaartse spiraal in gang heeft gezet en dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Ook zegt het ministerie dat Hamas burgers gebruikt als levend schild.

Vermeende genocide

Nicaragua, dat zelf internationaal wordt bekritiseerd om mensenrechtenschendingen, borduurde met het proces voort op de zaak die Zuid-Afrika bij het ICJ tegen Israël heeft aangespannen over vermeende genocide in de Gazastrook. Dit proces moet nog beginnen, maar in januari stelden de rechters van het hof dat er aanwijzingen zijn dat genocide gepleegd zou kunnen worden en dat onmiddellijk alles gedaan moet worden om dit te voorkomen.

Door de zaak bij het ICJ besloot Nicaragua zijn ambassade in Berlijn te sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adyen en ASML bij verliezers Amsterdamse beurs

Techaandelen waaronder Adyen en ASML waren vrijdag de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Deze fondsen leverden in heel Europa aan beurswaarde in na eerdere koersdalingen op Wall Street.

Afbeelding

Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

Afbeelding

Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet in de binnentuin van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oudemanhuispoort. Een verslaggever van het ANP ziet dat er tientallen mensen aanwezig zijn op de binnenplaats.

Afbeelding

Krant: Microsoft pakt verkoop nieuwe Call of Duty-game anders aan

Microsoft is van plan de nieuwste titel in videogamereeks Call of Duty ook via zijn abonnementsdienst aan te bieden in plaats van deze alleen los te verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal, die spreekt van een omslag in Microsofts verkoopstrategie voor computerspellen.

Afbeelding

Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

Afbeelding

Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht.