Luister naar

SGP-stichting haalt bemiddelaar bij conflict

Nieuws
Het bestuur van de stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE), onderdeel van de SGP, roept de hulp van een onafhankelijke bemiddelaar in. Die moet het conflict met een werknemer die aan de bel trok over misstanden binnen de stichting, oplossen.
redactie nd
donderdag 18 juli 2019 om 14:17

Den Haag

De VOE heeft dit donderdag laten weten aan het Reformatorisch Dagblad. Het partijbestuur laat in een verklaring op de website van de SGP weten dat het VOE-bestuur ‘daarmee handelt in lijn met de wens van het partijbestuur’.

Het partijbestuur zal ‘nauwlettend toezien op een adequate en integere behandeling van de klacht en het uit de klacht voortvloeiende rapport van de vertrouwenspersoon’, aldus de verklaring.

De afgelopen dagen waren het partijbestuur, het bestuur van de stichting VOE en de ‘klokkenluider’ met elkaar in gesprek zonder dat dit het gewenste effect had.

De stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen, nadat een werknemer anoniem had laten weten dat er sprake is van misstanden binnen het bestuur.

In een brief aan het partijbestuur schreef de klokkenluider dat enkele leden van het bestuur ‘intimiderend’ en ‘verbaal agressief’ te werk gaan. Verder zou het bestuur snoepreisjes ondernemen en hierbij alleen bevriende partijleden meenemen.

De klokkenluider werd in zijn klachten anoniem gesteund door verschillende partijleden en de SGPJ, de jongerenafdeling binnen de partij. Hierbij klonk ook geregeld de kritiek dat bestuursleden te lang blijven zitten.

de voorzitter reageert

Engelbert van Voorden (79), voorzitter van het bestuur van de VOE, reageerde donderdag in het Reformatorisch Dagblad voor het eerst op de klachten.

Hij vindt het ‘de partij onwaardig’ dat er anoniem klachten zijn geuit. ‘Pas als mensen met naam en toenaam iets tegen de krant willen zeggen, dan kunnen we daar iets mee.’

Van Voorden zegt ‘persoonlijk geraakt’ te zijn en ziet het lekken door ‘vooral jongeren’ als ‘een bewuste actie om ons bestuur te beschadigen’. De meeste klachten zijn daarbij volgens de voorzitter ook ‘nog eens niet waar’.

Van Voorden zegt de afgelopen jaren wel pogingen te hebben gedaan het voorzitterschap over te dragen, maar dat niemand hem wilde opvolgen. Daarom zou hij zijn aangebleven als voorzitter.

Wie als bemiddelaar tussen het bestuur van de VOE en de klokkenluider zal optreden, is nog niet bekend.

Het partijbestuur stelt in de verklaring ook dat er versneld zal worden gekeken naar een nieuwe organisatiestructuur voor de internationale activiteiten.

De VOE zal uiteindelijk per 1 januari 2020 in deze nieuw te vormen stichting opgaan.

De klokkenluider kan solliciteren voor een functie bij deze nieuwe stichting. Mocht deze medewerker hiervoor niet worden aangenomen, dan zal de partij deze persoon begeleiden in het vinden van een nieuwe baan binnen of buiten de partij.

De zomerperiode zal binnen de partij gebruikt worden ‘om de nodige gesprekken te voeren en de relaties te normaliseren’. Het partijbestuur laat weten dat ‘dit soort situaties’ in de toekomst ‘voorkomen moeten worden’.

blij met snelle actie

De jongerenorganisatie van de SGP sluit zich in een eigen verklaring aan bij het partijbestuur. ‘Het doel van de jongerenorganisatie was niet om partijen of personen te beschadigen, maar om ervoor te zorgen dat het partijbestuur snel actie zou ondernemen.’ Nu dat gelukt is, hoopt voorzitter Arie Rijneveld ‘dat het herstel van vertrouwen minstens zo spoedig gaat’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?