Luister naar

Zes apensoorten in Afrika nieuw op bijgewerkte lijst van bedreigde diersoorten

Nieuws
Op de bijgewerkte lijst van bedreigde diersoorten staan sinds donderdag zes extra apensoorten. In totaal zijn er inmiddels 28.000 planten- en diersoorten die dreigen uit te sterven.
Cor Speksnijder redactie vk
vrijdag 19 juli 2019 om 03:00
Zes apensoorten in Afrika nieuw op bijgewerkte lijst van bedreigde diersoorten
Zes apensoorten in Afrika nieuw op bijgewerkte lijst van bedreigde diersoorten afp / Romeo Gacad en Greg Wood, epa / Friedemann Vogel

Amsterdam

Jacht en verlies van leefgebied vormen een toenemende bedreiging voor apen in West-Afrika. Voor zes apensoorten is daar het gevaar voor uitsterven de afgelopen tijd groter geworden, meldde de internationale natuurorganisatie IUCN donderdag in een bijgewerkte versie van de zogenoemde ‘Rode Lijst’ voor bedreigde dieren. Volgens de IUCN wordt inmiddels 40 procent van alle soorten primaten in West- en Midden-Afrika met uitsterven bedreigd.

Op de dieren wordt gejaagd om hun vlees. De aanleg van wegen maakt bossen toegankelijker voor jagers en vergemakkelijkt het transport van vlees naar lokale markten. De apen verliezen ook steeds meer van hun leefgebied, door boskap om plaats te maken voor landbouw en voor de productie van houtskool. ‘De combinatie van vernietiging van bos en de intensieve jacht vanwege bushmeat heeft een aantal ­primatensoorten tot aan de rand van uitsterven gebracht’, aldus Russ ­­Mittermeier van de IUCN in een verklaring.

Zes Afrikaanse apensoorten kregen een hogere status (meer bedreigd) op de Rode Lijst. Een van de soorten in de gevarenzone is de roloway-aap, die voorkomt in Ghana en Ivoorkust. Volgens de IUCN, die het dier indeelde in de categorie ‘ernstig bedreigd’, zijn er minder dan 2000 exemplaren van deze soort in leven. Het dier is een gewilde prooi van jagers vanwege zijn vlees en zijn huid. Dat geldt ook voor de roodkopmangabey, die ooit volop voorkwam van Nigeria tot Gabon. Het leefgebied van deze aap, de bossen langs de westkust, heeft plaatsgemaakt voor grootschalige ­bananen- en oliepalmplantages.

ecotoerisme

Om de verscheidenheid aan primaten in West- en Centraal-Afrika te behouden, moeten volgens Mittermeier nieuwe beschermde gebieden worden aangewezen, dienen bestaande natuurgebieden beter te worden beheerd en moet naleving van wetten voor natuurbehoud beter worden afgedwongen. Ecotoerisme ziet hij als een effectief alternatief voor de jacht.

De IUCN heeft voor de Rode Lijst de status van meer dan 105.000 dieren- en plantensoorten vastgesteld. De categorieën lopen uiteen van ‘niet bedreigd’ tot ‘uitgestorven’. Het aantal soorten dat door de IUCN in de gaten wordt gehouden, is de afgelopen jaren fors gestegen, en daarmee ook het aantal soorten dat met uitsterven wordt bedreigd. Op dit moment zijn dat er wereldwijd meer dan 28.000.

In de bijgewerkte lijst zijn nu zo’n vijfhonderd vissoorten opgenomen die leven in de diepzee. Het zijn soorten die op een diepte van duizend meter of dieper leven en worden bedreigd door diepzeevisserij en door activiteiten van olie- en gasindustrie. Veel soorten leven in delen van de zee die buiten nationale jurisdictie vallen en waarvan het onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de bescherming, aldus de IUCN.

De organisatie wijst met de nieuwe lijst nadrukkelijk ook op het lot van diverse soorten roggen. Vrijwel alle onderzochte roggen die behoren tot de groep van Rhino Rays, vallen in de categorie ‘ernstig bedreigd’. Deze roggen zijn verwant aan haaien en leven in de ondiepe wateren van de Indische, Grote en Atlantische Oceaan. Ze zijn vaak bijvangst van ongereguleerde visserij of ze worden gevangen om hun vlees en vinnen, die verdwijnen in de haaienvinnensoep. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.