Luister naar

Huisartsenposten: ‘Meer agressieve patiënten en meer geweld’

Nieuws
Medewerkers van huisartsenposten hebben regelmatig te maken met agressieve patiënten en geweld. Het merendeel van de posten ziet meer agressie dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een rondvraag van dagblad Trouw onder directeuren en medewerkers van de posten.
redactie VK
vrijdag 19 juli 2019 om 08:19

Amsterdam

Trouw benaderde alle vijftig organisaties van huisartsenposten in Nederland, waarvan er 29 reageerden. Dat maakt dat de uitkomsten van de enquête niet representatief hoeven te zijn voor alle posten, zegt Astrid Scholl van koepelorganisatie InEen tegen de krant, want wellicht hebben vooral de organisaties gereageerd waar agressie het vaakst voorkomt.

Bij 21 procent van die posten komt het wekelijks of vaker voor dat een patiënt dreigt met geweld, bij meer dan de helft gebeurt dat zeker één keer per maand. Bij 14 procent van de posten is er daadwerkelijk meerdere keren sprake van geweld per jaar, bij nog eens 17 procent komt dat eens per jaar voor. Volgens Trouw noemen de posten zaken als het bij de keel grijpen van een arts, medewerkers bedreigen via social media en vervolgens fysiek opzoeken, tot het meenemen van een mes of een pistool aan toe.

koelkast

Jaarlijks bezoeken 1,4 miljoen mensen een huisartsenpost in de avond, ‘s nachts of in het weekend. Mensen kunnen er terecht met klachten die niet kunnen wachten tot de vaste huisarts weer open is, maar die ook niet zwaar genoeg zijn voor de spoedeisende hulp. Toch eisen veel mensen dat ze ook voor minder zware klachten snel worden geholpen, vertelde Rob Jansen van de Haagse huisartsendienst Smash eerder aan de Volkskrant. ‘Mensen zijn gewend dat ze 24 uur per dag een koelkast kunnen kopen, dus waarom zou de huisarts niet beschikbaar zijn?’

Minister Bruins kondigde vorige week in een Kamerbrief aan dat hij een voorlichtingscampagne gaat opzetten om het publiek beter te informeren over de verschillen tussen huisarts, huisartsenpost, spoedpoli en spoedeisende hulp. De diensten op de huisartsenposten zijn al langer een blok aan het been van de huisartsen en de andere medewerkers. Er is sprake van een personeelstekort, de werkdruk wordt er steeds hoger en de klachten waarmee mensen zich melden steeds zwaarder. Ook agressieve patiënten blijken nu een vaak terugkerend onderdeel van het werk.

Eerder dit jaar hebben ook de doktersassistenten een enquête ingevuld over agressie op de werkvloer. Ook bij hen bleek dat veelvuldig voor te komen: tweederde van alle assistenten gaf aan de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met geweld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.