Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

Nieuws
Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.
anp
donderdag 25 april 2024 om 15:24 aangepast 16:03
Afbeelding
beeld anp

Weinstein is door veel vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag en kreeg vier jaar geleden een gevangenisstraf opgelegd van 23 jaar in New York. Hij was schuldig bevonden aan het misbruik van twee slachtoffers. Zijn vervolging wordt gezien als een mijlpaal voor de #MeToo-beweging.

Het hoogste hof van beroep in New York oordeelt nu dat de rechter in de zaak destijds een ernstige fout heeft gemaakt. Aanklagers hadden toestemming gekregen om meerdere vrouwen te laten getuigen die Weinstein beschuldigden van wangedrag waar hij op dat moment niet voor werd vervolgd. Dat zou een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. De filmproducent zou daarmee feitelijk ook terecht hebben gestaan voor ander gedrag uit zijn verleden, oordeelden de rechters.

Ashley Judd

De advocaat van de oud-filmproducent reageerde tevreden op de uitspraak. Arthur Aidala noemde die "niet alleen een overwinning voor meneer Weinstein, maar voor iedere verdachte in een strafzaak in New York". De reactie van Weinstein is nog niet bekend. "Dit is tien minuten geleden gebeurd, hij weet nog van niks", zei Aidala tegen de krant.

Een van de vrouwen die naar buiten trad met beschuldigingen tegen Weinstein, actrice Ashley Judd, reageerde juist ontzet. Zij noemde het oordeel van het hof oneerlijk tegenover slachtoffers van de Hollywoodproducent.

Verkrachtingszaak

Het is nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor Weinstein, die inmiddels in de zeventig is en in de staat New York in een gevangenis zit. Hij kreeg later ook een gevangenisstraf van zestien jaar opgelegd in een verkrachtingszaak in Californië. Aanklagers in New York kunnen besluiten dat de zaak overgedaan moet worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman.

Afbeelding

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC.

Afbeelding

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.