Luister naar

Harde klap voor visserij

Nieuws
Een mokerslag voor Nederlandse vissers: het Europees Parlement stemde dinsdag voor een totaalverbod op pulsvisserij. De toekomst van veel kotters is nu onzeker.
Sanne van Grafhorst Aaldert van Soest
woensdag 17 januari 2018 om 03:00

Straatsburg

Zo’n 30 procent (ruim tachtig schepen) van de Nederlandse vissersvloot maakt gebruik van de vernieuwende methode, waarbij bodemvissen zoals tong en schol met kleine stroomstootjes worden opgeschrikt. De vissers investeerden de afgelopen jaren 25 tot 30 miljoen euro in de technologie, zegt onderzoeker Arie Mol van Wageningen Economic Research. ‘Die investeringen dreigen nu te verdampen.’

In de toekomst kunnen Nederlandse vissers failliet gaan door het besluit, aldus Mol. Dat heeft vooral te maken met de brandstofkosten. ‘In de traditionele boomkorvisserij verbruikt een grote kotter 30.000 tot 40.000 liter per week, in de pulsvisserij is dat ongeveer de helft. Bij een hoge olieprijs kan dat het verschil uitmaken tussen winst of verlies.’

Met name Nederland investeerde de afgelopen jaren in de pulsvisserij. In november leek de toekomst er nog zonnig uit te zien: de beperkingen konden volgens de visserijcommissie van het Europees Parlement na 2020 worden opgeheven. Maar aangemoedigd door een lobby van Franse vissers, stemden dinsdag 402 Europarlementariërs voor en 232 tegen een totaalverbod. Nederlandse vissers zouden volgens de tegenstanders gebruikmaken van ‘barbaarse methodes’ die de ‘ambachtelijke visserij de das om doen’ en ‘niet te verenigen zijn met de duurzaamheid waarvoor Europa wil staan’.

leugen

In de stemming heeft ‘de leugen het gewonnen van de feiten’, stelt Johan Baaij, visser in Stellendam en ­manager van het Visserij Innovatiecentrum van Zuidwest-Nederland. Bij de ­Nederlandse pulsvissers heerst volgens hem ‘volledige verslagenheid’. ‘Als we stoppen met de pulsvisserij, moeten we gaan investeren in een stap terug. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben een kapitaal gekost. Het zou kunnen dat vissers­families geen geld hebben om alles weer aan te passen. Dan houdt het gewoon op.’

Minister Carola Schouten (Landbouw) vindt het totaalverbod onbegrijpelijk. ‘Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek’, zegt ze. ‘Wij zullen ons hier fel tegen verzetten.’

De minister wijst erop dat de positie van het parlement ‘niet allesbepalend’ is. In overleg met de Europese Commissie en de EU-ministers moet er nu een definitief onderhandelingsakkoord komen. Schouten gaat maandag in overleg met vertegenwoordigers van de visserij om een strijdplan te bedenken.

Ook Nederlandse Europarlementariërs reageerden geschokt. Annie Schreijer-Pierik (CDA) sprak van een ‘gitzwarte dag’ voor de vissers en voor Europa. ‘De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan.’

Volgens Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft ‘nepnieuws gewonnen, niet de argumenten’. Hij hoopt dat Eurocommissaris Vella het volledige wetsvoorstel visserijtechnieken, waarvan pulsvisserij onderdeel is, zal intrekken. Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat Nederland zich in de eigen voet geschoten heeft door veel meer vergunningen af te geven dan was afgesproken. ‘Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder andere Franse vissers.’

Officieel mocht 5 procent van de Nederlandse vloot gebruikmaken van pulsvisserij. Het aantal vergunningen werd in de loop der jaren echter uitgebreid in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Zie ook: "Geef onderzoek naar pulsvisserij kans"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'