Hoge aantal herhaalde abortussen ‘onwenselijk’

Nieuws
Het aantal vrouwen dat vaker dan eenmaal een zwangerschap laat afbreken, blijft onveranderd hoog. Ruim 35 procent van de zwangerschapsafbrekingen in 2016 was bij vrouwen die eerder ook al een of meer abortussen ondergingen.
anp
woensdag 17 januari 2018 om 11:33

Den Haag

Dat blijkt uit de jaarrapportage over 2016, die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2016 nam wel het totaal aantal abortussen licht af naar 30.144. Daarmee zet de trend van lichte daling sinds 2010 zich door, hoewel die trend in 2015 werd onderbroken door een hoger aantal abortussen (30.803). Van alle abortussen in 2016 was 12 procent bij vrouwen uit het buitenland, vooral uit Duitsland en Frankrijk.

Het percentage herhaalde abortussen blijft ongewijzigd, ten opzichte van de jaren vóór 2016. In 2016 hadden zo’n 6900 vrouwen die een zwangerschap lieten beëindigen, dat ook al een keer eerder gedaan. Ongeveer 2290 vrouwen meldden zich voor de derde keer voor een abortus, en voor zo’n 840 vrouwen was het de vierde keer dat ze een abortus ondergingen. Daarnaast waren er ook nog tussen de 550 en 600 vrouwen die voor minimaal de vijfde keer een zwangerschap lieten afbreken.

Minister De Jonge heeft in december, tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer, gezegd dat hij over deze cijfers met huisartsen en abortusklinieken in gesprek wil. Hij vindt dat artsen met kwetsbare vrouwen op een ‘indringender manier’ over anticonceptie moeten spreken. ‘Als we de cijfers goed op ons laten inwerken, kunnen we allemaal zien dat het onwenselijk is dat een flink deel van de abortussen herhaalde abortussen blijken te zijn.’

tienerzwangerschap

De bewindsman wijst er in een begeleidende brief op dat het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners ook blijft dalen. Een kleine 10 procent van de abortussen werd in 2016 uitgevoerd bij meisjes niet ouder dan negentien jaar. De VBOK, een vereniging die zich inzet voor het ongeboren kind, plaatst hier een kanttekening bij. Directeur Arthur Alderliesten wijst erop dat het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners slechts licht daalde, terwijl het aantal tienermoeders in 2016 veel sterker afnam - met ruim 14 procent. ‘Het absolute aantal van minder zwangerschapsafbrekingen lijkt reden tot blijdschap, maar relatief gezien hoeft het helemaal geen dalende trend te zijn.’

Ruim de helft van het aantal abortussen werd uitgevoerd tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap. Verreweg de meeste abortussen werden uitgevoerd in abortusklinieken. Zo’n 8,5 procent had plaats in ziekenhuizen. Juist láte zwangerschapsafbrekingen worden vaak in het ziekenhuis uitgevoerd; de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd neemt aan dat dit komt door de uitslagen van prenatale screening. Ruim 93 procent van de vrouwen die in 2016 abortus ondergingen, raadpleegde geen andere deskundige naast de arts. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.