Verdediging van lekken verdachte NCTV’er is ‘mijnenveld’

Nieuws
De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in ‘een mijnenveld rondom de geheimhouding’. ‘Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim’, zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 12:15
Afbeelding
beeld anp

Het Openbaar Ministerie gaf opnieuw aan heel graag met El A. in gesprek te willen over de verdenkingen tegen hem. ‘De bevindingen die we tot nu toe hebben gedaan, vragen om uitleg’, zei de officier van justitie. El M. heeft tot nu toe gezwegen. ‘Wat ons betreft wringt dat’, aldus de officier.

De advocaat van El M. liet eerder al weten dat ze niet op de verdenkingen in kunnen gaan. ‘Mijn cliënt wil heel graag verklaren, en zal dat op een gegeven moment ook gaan doen. Maar nu kan het echt niet, ik begrijp daarom niet waarom het OM dit zegt.’

Aangehouden

Rotterdammer El M. werkte jarenlang voor de NCTV, in verschillende functies waaronder als analist. In oktober 2023 begon het Openbaar Ministerie een onderzoek na een ambtsbericht van de AIVD dat hij staatsgeheime informatie zou hebben geprint. Dat zou in ieder geval vanaf april vorig jaar zijn gebeurd.

Kort na het AIVD-bericht werd hij samen met een collega opgepakt. El M. werd op Schiphol aangehouden toen hij van plan was op het vliegtuig naar Marokko te stappen. Hij had op dat moment ‘een grote hoeveelheid gegevensdragers bij zich’, aldus de officier tijdens de eerste zitting. El M. zit sindsdien vast, zijn collega wordt ook nog verdacht, maar zij is op vrije voeten.

Patroon

Het patroon was volgens het OM steeds hetzelfde: El M. printte geheime informatie op zijn kantoor in Den Haag, nam dat mee naar huis, scande het daar opnieuw in en stapte kort daarna op een vliegtuig naar Marokko. Daar zou hij medewerkers van de inlichtingendienst hebben ontmoet.

Er is een gigantische hoeveelheid informatie in beslag genomen. Het onderzoek daarnaar duurt nog wel even, zei de officier. Op 3 juli staat de volgende zitting gepland, maar ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Omzet detailhandel hoger door stijgende prijzen en meer verkopen

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het aantal verkochte producten gemiddeld met 3,1 procent stijgen.

Afbeelding

Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

Afbeelding

AEX koerst af op lager begin na recente recordstanden

De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag lager te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. Eerder deze week tikte de hoofdindex nog nieuwe recordstanden aan door de toenemende hoop op renteverlagingen door de centrale banken.

Afbeelding

ABN AMRO verkoopt belang in Franse levensverzekeraar

ABN AMRO verkoopt haar belang in de levensverzekeraar Neuflize Vie, een Frans bedrijf dat voor 60 procent in handen is van de Nederlandse bank.

Afbeelding

Vliegen wordt volgens ING-rapport voorlopig alleen maar duurder

Vliegen wordt voorlopig alleen maar duurder, waarschuwt ING in een net verschenen rapport. Luchtvaartmaatschappijen kampen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen waardoor ze niet kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

Afbeelding

Langverwachte game GTA VI verschijnt eind 2025

Grand Theft Auto VI, het nieuwste deel in de succesvolste gameserie van ontwikkelaar Rockstar Games, wordt in de herfst van 2025 uitgebracht. Dat heeft Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, bekendgemaakt.