18 juli 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Als politieagenten zich niet veilig voelen bij elkaar, zegt dat ook iets over ons als samenleving

De politie is je beste vriend. Mannen en vrouwen die overal op af worden gestuurd, geregeld de klappen opvangen, en vaak met verbale agressie worden geconfronteerd. Maar hoe zit dat in het korps zelf? De politie telt als grootste werkgever zo’n 62.000 medewerkers, en vormt een soort afspiegeling van de maatschappij. Wat er in de samenleving speelt, speelt ook binnen de politie. Dezelfde discussies, dezelfde verschillen, en soms dezelfde verharding in standpunten.

Als verbale agressie in de samenleving toeneemt, is het niet vreemd dat dit ook gebeurt binnen de politie. Daar sluipt wel een gevaar binnen, in een organisatie waarin samenwerken en voor elkaar opkomen van levensbelang zijn. Dus moet je het durven zeggen als iemand te ver gaat, en leidinggevenden moeten in de gaten houden dat iedere agent voluit zijn plek heeft.

Helaas gaat het op dat punt niet goed bij de politie. In een open brief stelt politiecoach Carel Boers – die ontslag neemt – dat de leiding niets doet tegen ‘strafbaar, niet-ethisch, (seksueel) intimiderend, bedreigend, discriminerend en grensoverschrijdend gedrag’ binnen de eigen organisatie. Sterker: slachtoffers van dat gedrag worden ‘omgelabeld’ tot daders, schrijft hij, en bestempeld als ‘activistisch’ of ‘gefrustreerd’.

Sinds de invoering van de Nationale Politie telt Nederland één politiekorps. Doordat de leiding op afstand zit – in Den Haag – is er binnen dat grote korps ruimte voor niet alleen informeel, maar zelfs ook fórmeel leiderschap dat volgens Boers ‘moreel en ethisch ontspoord is’. Vrouwen, homo’s en allochtonen hebben het, schrijft hij, extra zwaar in een organisatie waar ‘de meerderheid’ de toon zet, en ‘wijzere’ en ‘diversere’ mensen ‘systematisch worden beschadigd’.

Korpschef Erik Akerboom reageert nu dat de politie geen racistische organisatie is, maar hij ziet wel dat de ‘sterke cultuur van collegialiteit en loyaliteit’ maakt dat mensen zich schikken ‘naar de dominante norm’. Dat leidt er volgens de politiebaas toe dat niet overal sprake is van een ‘veilige en inclusieve werkcultuur’. Het is nogal wat dat Akerboom dit gewoon zwart-op-wit erkent, én eraan toevoegt dat hij dit niet van vandaag op morgen kan oplossen.

Akerbooms relatieve onmacht zegt niet alleen iets over de politie, maar ook over ons allemaal. De politie is je beste vriend, en die vriend houdt ons als samenleving een spiegel voor. Hoe gaat het eigenlijk met onze onderlinge communicatie? Niet zo best dus.

Akerboom mag beslist niet berusten in onmacht, maar heeft wel een pittige klus te doen. Want het onvruchtbare ‘wij tegen de afwijkenden’ wordt dezer dagen zelfs aangemoedigd door de Amerikaanse president.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.