Direct naar artikelinhoud

Opnieuw kans op buien met veel wateroverlast, na woensdag wordt het beter weer

Na de onweersbuien van afgelopen dagen is het maandagmiddag opnieuw raak. Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen en er is ook kans op hagel. Het KNMI heeft in het noorden en westen vanaf 14 uur code geel afgekondigd, maar ook elders in het land kunnen lokaal stevige buien voorkomen. Dinsdag zijn er weer onweersbuien, later in de week wordt het droger.

Maandag 20 mei kondigt het KNMI vanaf 14.00 uur code geel in Amsterdam.Beeld ANP / Jeffrey Groeneweg

Maandagochtend is het op veel plaatsen nog droog en wisselen wolken en zon elkaar af, met lokaal een enkele bui. Er staat deze tweede pinksterdag weinig wind en het wordt 19 tot 22 graden - alleen pal aan de kust komt het kwik wat lager uit. Maar in de loop van de middag komen, net als de afgelopen dagen, lokaal regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Die kunnen zeer plaatselijk veel regenwater en wat hagel opleveren.

Daardoor kan wateroverlast ontstaan, waarschuwt het KNMI, dat code geel heeft afgekondigd voor Zuid- en Noord-Holland, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe. In de loop van de avond trekken de buien geleidelijk weg.

Zon, wind, onweer en hagel

Dinsdag breekt de zon geregeld door, maar later in de middag krijgt het zuidoosten van het land met onweersbuien te maken, meldt Weeronline. Die breiden zich in de avond naar het midden uit. De buien lijken wat zwaarder te worden dan die van maandag. Het KNMI heeft dinsdagmiddag dan ook opnieuw code geel aangekondigd, nu voor de zuidelijke helft van het land.

Op de meeste plekken verloopt de middag nog droog met afwisselend zon en wolken. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe, en later in de middag krijgen de zuidelijke provincies met regen te maken. In het midden en noorden blijft het tot de avond droog. Sommige buien zijn stevig, met kans onweer, hagel en windvlagen. Bovendien kan het in korte tijd zeer veel regenen.

Tot en met de nacht naar woensdag is op sommige plaatsen tijdens een bui 30 tot 40 millimeter regen mogelijk. Dat is ongeveer de totale hoeveelheid neerslag die normaal gesproken in een halve maand valt. Ook kan het hagelen. Maandag gaat het om hagelstenen tot circa 1 centimeter doorsnede; dinsdag zijn stenen tot circa 2 centimeter mogelijk. Bovendien worden dan plaatselijk windstoten rond de 70 km/uur verwacht.

De temperatuur stijgt dinsdag voor de buien uit naar 21 tot 23 graden in Noord-Brabant en Noord-Limburg en mogelijk zelfs nog naar 25 graden in het oosten en noorden van het land. In Zuid-Limburg en Zeeland, waar de buien het land waarschijnlijk het eerst bereiken, wordt het niet veel warmer dan 18 of 19 graden. De wind is zwak tot matig uit het oosten. In het Waddengebied staat soms een vrij krachtige noordoostenwind.

Na woensdag droger

De woensdag begint ook nat, met veel regen. Mogelijk wordt het daardoor een drukke ochtendspits. Maar: in de loop van de dag trekken de buien via het noordwesten weg en wordt het droger. De zon is echter nog weinig te zien. Het wordt zo'n 18 tot 22 graden.

Wie hoopt op droger weer en meer zon, heeft in de tweede helft van deze week meer geluk. Weeronline verwacht dat vanaf donderdag het overwegend droog wordt. Weliswaar vallen dagelijks nog wel enkele buien, maar de lange droge dagdelen overheersen. Daarbij zal de zon geregeld schijnen. De temperatuur stijgt dan ’s middags naar gemiddeld 20 graden.