19 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Ministeriabel

Wat maakt iemand geschikt voor het ministerschap? Een stadig stijgende loopbaan in het bedrijfsleven, een cv vol bestuursfuncties, een tracklist van vlijmscherpe Kamerdebatten: je hebt het echt niet nodig, en niets van dat alles belooft een kreukloze ambtstermijn.

Kijk naar de afzwaaiende ploeg, vooral naar de VVD-ministers die eervol en uit zichzelf stoppen. Zoals een Melanie Schultz van Haegen: zij was nog maar acht jaar ­afgestudeerd, gemeenteraadslid, en een halve termijn wethouder geweest. En toen werd ze, net 32 jaar oud, ­bewindsvrouw: eerst vijf jaar staatssecretaris en ­later nog zeven jaar minister. Een protegé van premier ­Rutte was ze niet – veeleer een van zijn steunpilaren. En een degelijke vakvrouw. Misschien wel vooral omdat ze een eigenschap mist die onder Kamerleden, met name de bekendere, wijdverbreid is: ijdelheid. Communicatie-adviseurs moesten haar duwen en overreden om af en toe een interview of fotoshoot te doen.

Een goed Kamerlid is niet automatisch een goede minister. Prominente, vlammende politici zijn dikwijls gedreven, autonome en onbevreesde vechtersbazen: niet bij de interruptiemicrofoon weg te slaan. Maar een bewindspersoon moet juist behoedzaam te werk gaan, relaties leggen en onderhouden, geduldig luisteren naar burgers en belangenorganisaties. En verbinding zoeken: niet alleen met fracties en partijen die al aan jouw kant staan, maar juist ook met ‘tegenstanders’.

En daar komt nog de aansturing van een ministerie bij. Terwijl een Tweede Kamerlid een handjevol toegewijde beleidsmedewerkers moet delen met z’n fractie, krijg je als minister een hiërarchische piramide onder je. Slimme professionals, van wie velen hun politieke baas in kennis en ervaring overtreffen. Goede ambtenaren heten ‘politiek sensitief’ te zijn – maar goede ministers hebben minstens ­zoveel sensitiviteit nodig jegens hun ambtenaren, van chauffeur tot secretaris-generaal.

Van de kandidaat-ministers die tot nu toe genoemd c.q. bekend zijn, hebben er enkele als wethouder een ­grote gemeente bestuurd. Dat is waardevolle ervaring. Verder zijn twee Kamerleden die aan de formatietafel zaten, ­Carola Schouten (CU) en Wouter Koolmees (D66), zelf ambtenaar geweest op een ministerie. En ook als fractiemedewerker was Schouten al onderhandelaar binnen een vechtcoalitie, net als toenmalig fractieleider Arie Slob. Je kunt dus wel stellen dat de CU niet eerder zó ministeriabel was.

Risicovol, dat zijn bewindslieden die door hun partijleider verkoren worden als dank voor goede diensten. Dan heb je het over de meest ongrijpbare factor van het politieke bedrijf: oude banden waaraan men zich verschuldigd voelt. Een wijze leider ontleent steun aan zulke intimi, maar haalt ze niet binnen in z’n team.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.

Afbeelding

Haatroepertjes in de klas zijn nog jong. Maar dit is het eerste wat ze moeten leren

Er gaat iets verkeerd, wanneer een Joodse man niet rustig boodschappen kan doen, of als een concert wordt verstoord. ‘Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu’, klonk het in de Tweede Kamer. Maar hoe?