Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

Nieuws
De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 14:36
Afbeelding
beeld anp

"In de lente zijn meer kopers actief en dat werkt in de zomermaanden door met hogere prijsstijgingen", zegt ING-econoom Sander Burgers. Dat de prijzen in provincies buiten de Randstad harder stijgen dan daarbinnen komt volgens ING omdat huizen in de Randstad het eerst duurder werden. Meer mensen uit de Randstad verhuisden naar een woning buiten dat gebied omdat de huizen daar betaalbaarder waren, maar door die populariteit zijn huizen in landelijke gebieden ook duurder geworden.

Ook wijt ING de prijsstijging buiten de Randstad aan de flink gestegen hypotheekrente. Vooral koopstarters zouden daardoor minder geld kunnen lenen voor een eigen huis en zij wonen vaker in de Randstad dan daarbuiten. Verder kijken huizenzoekers sinds de coronapandemie vaker naar grote woningen en die zijn vooral buiten de Randstad te vinden, aldus de bank.

ING voorspelde in februari dat de prijzen van koophuizen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen en aan het eind van dit jaar flink boven de piek uitkomen. De belangrijkste oorzaken daarvan zouden de grote loonstijgingen en het krappe aanbod op de woningmarkt zijn. ABN AMRO verwacht ook dat de prijzen richting het recordniveau gaan stijgen, meldde die bank vorige maand.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laatste bankschikking in derivatendrama Vestia

De woningcorporaties die uit het vroegere Vestia zijn voortgekomen, hebben een schikking getroffen met de Britse bank Barclays. Deze schikking sluit een reeks schikkingen met banken af die zijn voortgekomen uit het derivatendebacle, dat de corporatie jaren terug miljarden euro'..

Afbeelding

Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

Afbeelding

Chinese overheid verlaagt minimale aanbetaling voor eerste huis

China verlaagt de minimale aanbetaling voor de aankoop van een eerste huis. De Chinese overheid hoopt hiermee de vastgoedmarkt, die met een ongekende schuldencrisis kampt, enigszins vlot te trekken.

Afbeelding

Arrestatie na dodelijk ongeval met reclamebord in Mumbai

De Indiase politie heeft de eigenaar opgepakt van het bedrijf waarvan een groot reclamebord in Mumbai omviel, melden Indiase media. Zestien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen werden onder het enorme bord vandaan gehaald.

Afbeelding

Waterzuiveraar NX Filtration flink hoger op lager Damrak

NX Filtration behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat de waterzuiveraar uit Enschede een groot contract heeft getekend met de Mexicaanse watercentrale SAPAL.

Afbeelding

Omzet detailhandel hoger door stijgende prijzen en meer verkopen

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het aantal verkochte producten gemiddeld met 3,1 procent stijgen.