Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

Nieuws
Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 14:03
Afbeelding
beeld anp

De omzet kelderde met 91 procent, van 1,9 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar, tot 167 miljoen dollar. ‘Deze daling was vooral te wijten aan de verminderde verkoop van het covid-19-vaccin’, aldus Moderna.

Bedrijven als Moderna en Pfizer verdienden in de coronajaren tientallen miljarden met de verkoop van hun middelen. Zo leverden de coronaprikken Moderna een omzet op in 2022 van meer dan 19 miljard dollar. De nettowinst bedroeg toen 8,4 miljard dollar.

Vorige maand zette de Amerikaanse farmaceut een streep door zijn plan om een fabriek voor onder meer coronavaccins te bouwen in Kenia, vanwege twijfels over de vraag naar deze vaccins in Afrika.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

Afbeelding

Chinese overheid verlaagt minimale aanbetaling voor eerste huis

China verlaagt de minimale aanbetaling voor de aankoop van een eerste huis. De Chinese overheid hoopt hiermee de vastgoedmarkt, die met een ongekende schuldencrisis kampt, enigszins vlot te trekken.

Afbeelding

Arrestatie na dodelijk ongeval met reclamebord in Mumbai

De Indiase politie heeft de eigenaar opgepakt van het bedrijf waarvan een groot reclamebord in Mumbai omviel, melden Indiase media. Zestien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen werden onder het enorme bord vandaan gehaald.

Afbeelding

Waterzuiveraar NX Filtration flink hoger op lager Damrak

NX Filtration behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat de waterzuiveraar uit Enschede een groot contract heeft getekend met de Mexicaanse watercentrale SAPAL.

Afbeelding

Omzet detailhandel hoger door stijgende prijzen en meer verkopen

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het aantal verkochte producten gemiddeld met 3,1 procent stijgen.

Afbeelding

Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.