Paolo Bettini en Stefano Zanini (r.), de laatste winnaar van het intergiro-klassement, in zijn blauwe trui.© Getty Images

Nog nooit gewonnen door een Belg: Giro wekt befaamd nevenklassement opnieuw tot leven

Op 4 mei gaat de 107de editie van de Ronde van Italië van start. Tadej Pogacar is de grote favoriet om de roze trui te veroveren, maar de organisatie heeft ook wat extra’s weggelegd voor aanvalslustige renners: de terugkeer van het befaamde intergiro-klassement.

Vincent Van Genechten

De intergiro deed zijn intrede in 1989, met ene Jure Pavlic als winnaar voor Laurent Fignon en Claude Criquielion. Meteen de enige keer dat een Belg in de top drie eindigde. Nadien zouden onder andere Miguel Indurain, Jan Svorada, Tony Rominger en Stefano Zanini de blauwe trui winnen. Fabrizio Guidi is recordhouder met die intergiro-zeges (1996, 1999 en 2000). In 2005 werd Stefano Zanini de voorlopig laatste winnaar.

Nu keert de intergiro dus terug. Het is nog niet bekend of er opnieuw een (blauwe) trui te winnen zal zijn, maar we weten wel al waar elke rit de intergiro-tussenspint zal liggen. Daarbij zijn telkens drie, twee en één seconde te verdienen voor het klassement, plus tot maximaal twaalf eenheden voor het puntenklassement. Die punten (12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1) worden samengeteld in het intergiro-klassement, met op het einde van de rit dus een winnaar.

Die krijgt in Rome op 26 mei sowieso een geldbedrag, een trofee en… een veiligheidscursus.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer