Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

Nieuws
De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 21:15
Afbeelding
beeld anp

Zo moesten bezoekers van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam een plek reserveren. Die op de Waalsdorpervlakte was wel vrij toegankelijk.

Toch waren ook Den Haag en Wassenaar extra gespitst op verstoringen. Zo hield de Haagse politie ‘verscherpt toezicht’ op de dodenherdenkingen en zou ingrijpen als dat nodig was. Ook Wassenaar was extra alert, maar de gemeente had vooraf geen signalen ontvangen die een aanpassing van de herdenking noodzakelijk maakten.

‘Ik ben blij dat het ook dit jaar weer waardig is verlopen’, zei Donald van Pelt voorzitter van het Erepeloton Waalsdorp. Van Pelt was ook opgelucht over het uitblijven van onweer tijdens de herdenking. Die dit jaar ‘beduidend minder’ mensen trok dan het gebruikelijke aantal van rond de 3000. Hoeveel precies kon Van Pelt niet zeggen.

Op de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 250 verzetsmensen gefusilleerd door de Duitse bezetter. Na de oorlog zijn in het duingebied tussen Wassenaar en Den Haag ook enkele beruchte NSB’ers terechtgesteld, zoals Max Blokzijl en Anton Mussert.

Aan de herdenking doen elk jaar duizenden mensen mee. Zij lopen in een lange stoet langs het verzetsmonument, genodigden en nabestaanden voorop. De Bourdonklok blijft luiden tot iedereen het monument is gepasseerd, om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. De herdenking wordt uitgezonden op RTL4.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos.

Afbeelding

Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

Afbeelding

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië.

Afbeelding

Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10.

Afbeelding

Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.