Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

Nieuws
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar volgens het Comité 4 en 5 mei 3900 mensen plus 1058 genodigden aanwezig.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 20:06 aangepast 22:07
Afbeelding
beeld anp

Rond de twee minuten stilte is een aanwezige door agenten verwijderd, toen de man van plan was een spandoek te tonen. Een verslaggever van het ANP zag dat sommige aanwezigen zichtbaar opgelucht reageerden nadat de twee minuten stilte zonder incidenten verliepen.

Een handvol mensen, onder wie de Amsterdamse activist Frank van der Linde, draaide zich om op het moment dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma een krans legde. Ze protesteerden in stilte. Van der Linde vindt dat Bosma (PVV) lid is van "een partij die pijlers van de rechtsstaat en democratie ondermijnt via aanvallen op de rechterlijke macht en vrije pers".

Veiligheidsmaatregelen

De herdenking was omgeven met veel veiligheidsmaatregelen uit vrees voor protesten tegen de oorlog in Gaza. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er waren maximaal 10.000 mensen welkom. Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam.

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking had een stille tocht door de oude Jodenbuurt plaats. Voor de wandeling hield onder meer Andrée van Es, voorzitter van het Amsterdamse Comité 4 en 5 mei, een toespraak.

Toespraak

"Waar woorden niet anders kunnen dan tekortschieten, lopen we in de cadans van de trommelaars in stilte door de straten. De straten die vol leven waren, leven, dat geen schijn van kans had", sprak Van Es. "Is het dan gek dat wij, in ons gehaaste leven, wij die dagelijks op de fiets of de fatbike door de straten racen, nu even stil willen zijn? Om in die stilte bij onszelf te rade te gaan over het leven in de straten van vandaag", vervolgde zij.

Van Es benadrukte dat het dit jaar "meer dan ooit gaat over het belang van saamhorigheid en weerbaarheid, van meerstemmigheid ook, in deze stad, in Amsterdam". Zij besloot haar toespraak met de woorden: "Want als we zeggen 'dat nooit weer' dan zeggen we: we gedenken hen die geen schijn van kans hadden, zo lang, net zo lang, tot alleen daders geen schijn van kans zullen hebben."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos.

Afbeelding

Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

Afbeelding

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië.

Afbeelding

Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10.

Afbeelding

Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.