Luister naar

Ondanks forse stijging aantal zonnepanelen blijft aandeel zonne-energie beperkt

Nieuws
Het aantal zonnepanelen in Nederland is in 2018 fors gestegen. Dat is vooral te danken aan de groei van het aantal zonneparken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Rick Moeliker
vrijdag 26 april 2019 om 03:00

Den Haag

Toch maakt zonne-energie nog steeds een klein gedeelte uit van de energie die in Nederland wordt verbruikt.

Het CBS telt niet het aantal zonnepanelen, maar het opgesteld vermogen. Dit wordt uitgedrukt in megawatt. In 2018 ging dit om 4400 megawatt, ten opzichte van 2017 een stijging van 1500 megawatt. Hiervan kunnen 460.000 woningen een jaar lang van elektriciteit worden voorzien.

De stijging is voor een groot deel aan zonneparken te danken. In 2017 waren er hiervan 22, vorig jaar 65. De meeste parken liggen in het noorden van het land, de grootste in het westen.

De meeste panelen liggen nog steeds op daken van woningen. Ook daarbij is een forse stijging te zien. Net als in 2017 leveren woningen in Almere het meeste vermogen van zonnepanelen. De grootste groei is te zien in Leeuwarden en Eindhoven.

Waar de groei precies vandaan komt, is lastig uit te leggen, zegt een CBS-woordvoerder. ‘Je ziet wel dat panelen goedkoper worden. Wat zonneparken betreft, zie je dat hier meer rekening mee wordt gehouden in het bestemmingsplan, waardoor er voor bedrijven minder hobbels zijn om een dergelijk park aan te leggen.’

Borne

In een video laat het CBS zien dat het aantal zonnepanelen qua oppervlakte wel meevalt: uitgaande van een normaal paneel van 1 bij 1,65 meter zijn er 16 miljoen zonnepanelen nodig om tot 4400 megawatt te komen. Leg je deze panelen strak tegen elkaar aan, dan levert dit 26 vierkante kilometer aan zonnepanelen op, ongeveer de grootte van de Twentse gemeente Borne. Natuurbeschermingsorganisatie Natuur & Milieu berekende in 2017 dat er op de Nederlandse daken nog ruimte is voor 145 miljoen aan zonnepanelen. Wanneer dat lukt, zou dat betekenen dat 40 procent van de Nederlandse energieproductie van de zon komt.

Zonne-energie zit sowieso in de lift: uit CBS-cijfers van maart bleek dat 18 procent van de stroom­productie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is van de zon. In 2017 was dit nog maar 13 procent. Het aandeel van wind en biomassa is nog wel hoger. Over het totale energieverbruik blijkt uit cijfers van het CBS dat in 2017 6,6 procent van hernieuwbare bronnen afkomstig is. Over 2018 zijn op dit punt nog geen cijfers bekend. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.