Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Medewerkers festival Solid Grooves, waar Jimmy Schepers (21) werd doodgestoken, waarschuwden voor te veel verkochte kaarten

Medewerkers van festival Solid Grooves, waar op eerste pinksterdag 2023 de 21-jarige Jimmy Schepers werd doodgestoken, hebben vooraf hun zorgen geuit over het feit dat er meer kaarten werden verkocht dan volgens de vergunning was toegestaan. Desondanks gaf de organisator de opdracht om door te gaan met de verkoop.

en
Solid Grooves vond plaats op zondag 28 mei 2023, op een bedrijfsterrein aan de Donauweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.Beeld Jakob van Vliet

Dat blijkt uit een intern onderzoek dat entertainmentbedrijf ID&T liet uitvoeren naar de gang van zaken rondom het fataal verlopen festival.

Solid Grooves vond plaats op zondag 28 mei 2023, op een bedrijfsterrein aan de Donauweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Er kwamen veel mensen op het festival af. Er was sprake van mensen die met valse polsbandjes binnenkwamen en van personen die over de hekken klommen.

Op het feest ontstond een grimmige sfeer. Er vonden berovingen plaats door een groep jongens, die het voorzien had op geld en dure zonnebrillen. Aan het begin van de avond ontstond een vechtpartij waarbij circa twintig personen betrokken waren. Daarbij werd een mes getrokken.

Management ontslagen

De 21-jarige Jimmy Schepers sprong tussenbeide en werd twee keer gestoken. Hij rende weg en zakte bij het hoofdpodium in elkaar. Hij werd overgebracht naar het AMC, waar hij later overleed aan zijn verwondingen. Ook twee anderen werden gestoken: de vriend van Jimmy’s zus werd in zijn schouder geraakt en een derde slachtoffer werd in zijn arm en borst gestoken en liep blijvend letsel op.

Al eerder bleek bleek dat organisator Apenkooi Events B.V. 2500 bezoekers meer toeliet dan volgens de vergunning was toegestaan. Inmiddels heeft ID&T het management van Apenkooi ontslagen wegens ‘ernstige tekortkomingen’ bij de organisatie van het festival.

Aanvankelijk was het festival niet populair. Daarom schaalde de organisator de vergunningsaanvraag af van 6600 naar 4999 bezoekers. Kort voordat het festival gehouden zou worden trok de verkoop, onder invloed van sociale media, ineens enorm aan. Apenkooi Events vroeg de gemeente daarop om de vergunning weer op te schalen naar 6600 bezoekers. Dit werd echter geweigerd, omdat alle processen rondom de beoordeling van de veiligheidsplannen al in gang waren gezet.

Commerciële redenen

Desondanks ging Apenkooi door met kaarten verkopen. Uit een brief die ID&T op 12 maart naar de gemeente stuurde, blijkt dat medewerkers van Apenkooi hun zorgen hebben geuit over het feit dat er meer kaarten werden verkocht dan was toegestaan. ‘Er is om commerciële redenen intern opdracht gegeven door te gaan met de verkoop,’ luidt de conclusie van ID&T.

Hoewel Apenkooi dus wist dat er te veel bezoekers op het feest af zouden komen, werd die informatie niet alleen niet gedeeld met de gemeente, maar ook niet met de EHBO-post en het beveiligingsbedrijf die op het feest aanwezig waren. ‘Beide leveranciers hebben zich derhalve geen volledig (veiligheids)beeld kunnen vormen voorafgaand aan het evenement en hun inzet was dus gebaseerd op substantieel lagere bezoekersaantallen dan in werkelijkheid het evenement hebben bezocht.’

Excuses

In de brief aan de gemeente laat ID&T weten dat de gang van zaken de voormalige organisatie ‘ten diepste spijt’. Naast excuses aan alle betrokkenen wordt ook verwezen naar de vechtpartij waarbij Jimmy Schepers werd doodgestoken. ‘Ze betreuren ten zeerste dat het incident heeft plaatsgevonden,’ aldus ID&T.

Het is nog onduidelijk of deze excuses een civielrechtelijk gevolg krijgen. In de strafzaak tegen drie mannen die verdacht worden van de dodelijke steekpartij vindt op 31 mei een nieuwe pro-formazitting plaats.