Direct naar artikelinhoud
Nieuws

ACM heeft meer onderzoek nodig naar overname RTL door DPG

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meer onderzoek nodig naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media. Door de overname zou een machtig mediabedrijf ontstaan, onder meer actief op het gebied van televisie, radio en dagbladen.

Mediavaert, het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media in Amsterdam.Beeld Eva Plevier

‘Op basis van marktonderzoek ziet de ACM mogelijke nadelige gevolgen van de overname voor de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten,’ schrijft de ACM op de eigen website.

De overname zou de kwaliteit van en de toegang tot het nieuws kunnen verlagen, bijvoorbeeld doordat nieuwsartikelen over meerdere kanalen verspreid worden, in plaats van dat ze per kanaal apart gemaakt worden. Ook zou DPG minder gratis nieuws kunnen gaan aanbieden: ‘Als dat het geval is, kan dat leiden tot een vermindering van de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten.’

Onder DPG vallen verschillende dagbladen, zoals Het Parool, het AD en de Volkskrant, maar ook nieuwswebsite Nu.nl en radiozenders Qmusic en Joe. RTL Nederland is onder meer verantwoordelijk voor de zenders RTL 4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ en streamingdienst Videoland, evenals nieuwswebsite rtl.nl.

Mogelijke gevolgen

De ACM stelt verder dat DPG door de overname van RTL zijn onderhandelingspositie tegenover persbureau ANP verder kan versterken. Zo zou DPG mogelijk in staat zijn om lagere ANP-tarieven uit te onderhandelen. Daarnaast sluit de ACM vooralsnog niet uit dat DPG invloed kan uitoefenen op de nieuwskeuze van het ANP. Ook kan DPG besluiten om te stoppen met het afnemen van diensten van het ANP.

Dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor andere mediabedrijven die diensten afnemen van het ANP, en uiteindelijk ook voor het algemene nieuwsaanbod voor consumenten.

DPG en RTL moeten laten weten of ze de overname willen voortzetten. Zo ja, dan moeten ze daarvoor een vergunning aanvragen. Daarna gaat de ACM diepgaand onderzoek doen naar de gevolgen van de overname, aldus de toezichthouder.