Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

Nieuws
De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 09:31 aangepast 10:02
Afbeelding
beeld anp

Eerder zei het bedrijf al dat de mondiale containerhandel dit jaar naar verwachting met 2,5 procent tot 4,5 procent groeit. Door een sterke start van het jaar komt de groei waarschijnlijk aan de bovenkant van de verwachte bandbreedte uit. Het bedrijf verwees naar een sterke vraag naar containerschepen. Maersk leidt zijn schepen rond Afrika om de Rode Zee te vermijden.

De wereldwijde aanvoerketens hebben last van meerdere verstoringen, waarvan de situatie in de Rode Zee de grootste is. Maersk vaart al een tijd niet meer in de Rode Zee omdat Houthi-rebellen uit Jemen daar geregeld vrachtschepen aanvallen als vergelding voor steun aan Israël.

Overcapaciteit

In het eerste kwartaal nam de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen af tot 1,6 miljard dollar, waar dat vorig jaar in dezelfde periode nog 4 miljard dollar was. De resultaten zijn wel verbeterd ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Maersk waarschuwde in februari dat een golf van nieuwe containerschepen die dit jaar en volgend jaar op de markt komen overcapaciteit zal veroorzaken. Dat zal de winst van het bedrijf raken, is de verwachting. De containerprijzen verdriedubbelden tot bijna 3500 dollar per container in het begin van het jaar, maar zijn sindsdien gezakt tot zo'n 2400 dollar.

"We verwachten nog steeds dat het grote aantal nieuwe schepen dat dit en volgend jaar wordt opgeleverd deze factoren uiteindelijk zal compenseren en de oceaanmarkten opnieuw onder druk zal zetten", zei topman Vincent Clerc in een verklaring.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegen wordt volgens ING-rapport voorlopig alleen maar duurder

Vliegen wordt voorlopig alleen maar duurder, waarschuwt ING in een net verschenen rapport. Luchtvaartmaatschappijen kampen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen waardoor ze niet kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

Afbeelding

Langverwachte game GTA VI verschijnt eind 2025

Grand Theft Auto VI, het nieuwste deel in de succesvolste gameserie van ontwikkelaar Rockstar Games, wordt in de herfst van 2025 uitgebracht. Dat heeft Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, bekendgemaakt.

Afbeelding

IEA vreest tekort aan cruciale mineralen voor energietransitie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een dreigend tekort aan mineralen die belangrijk zijn voor de energietransitie. De prijzen voor de mineralen, cruciaal voor elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen, zijn gedaald tot het niveau van voor coro..

Afbeelding

OpenAI gaat gegevens van Reddit gebruiken voor ChatGPT

OpenAI krijgt toegang tot gegevens van forumsite Reddit om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de AI-technologie van OpenAI.

Afbeelding

ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei.

Afbeelding

Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).