Luister naar

Accountant oordeelt anders dan inspectie: financiën Haga Lyceum in orde

Nieuws
Met de financiën van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is niets mis. Dit meldt de onafhankelijke accountant in het jaarverslag van de omstreden school over 2018. Het oordeel staat haaks op -recente bevindingen van de Onderwijsinspectie, die spreekt van financieel wanbeheer.
redactie VK
donderdag 18 juli 2019 om 11:37

Amsterdam

‘Wij hebben kennisgenomen van het rapport van de inspectie en hebben geen materiële onrechtmatigheden vastgesteld over 2018’, schrijft registeraccountant Charles Rabe in de controleverklaring onder het jaarverslag, dat sinds deze week is te lezen op de website van de islamitische school.

Rabe beoordeelt de financiële continuïteit van de school als voldoende. Hij spreekt zich niet uit over mogelijke gevolgen van de publieke en politieke discussie voor de toekomst van het Haga Lyceum, dat in opspraak raakte omdat er sprake zou zijn van antidemocratisch onderwijs en salafistische invloeden. Rabe was niet bereikbaar voor een toelichting.

De goedkeuring van de accountant is opmerkelijk. De inspectie concludeerde onlangs dat sprake is van ‘zelfverrijking’ en ‘financieel wanbeheer’. De vermeende financiële malversaties speelden vorige week een belangrijke rol bij de beslissing van onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) om het bestuur van de school te gebieden op te stappen. Slob noemde die maatregel ‘hoogst uitzonderlijk’.

De Onderwijsinspectie noteerde in haar kritische rapport onder meer dat directeur-bestuurder Soner Atasoy meer verdient dan is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT). Het administratiekantoor zou een ‘buitensporig tarief’ in rekening hebben gebracht. Ook zou de school een serie onrechtmatige uitgaven hebben gedaan, zoals de aanleg van een voetbalkooi op het schoolplein en leerlingenvervoer van en naar de gymzaal.

Tijdens de rechtszaak die het Haga Lyceum in juni voerde om publicatie van het rapport te voorkomen, stelde de school al dat de registeraccountant de bevindingen van de inspectie bestrijdt. ‘En deze accountant, die de jaarverslagen van meer dan honderd scholen controleert, zal echt zijn reputatie niet te grabbel gooien voor één school’, zei de advocaat van het Haga Lyceum in de rechtszaal. De landsadvocaat stelde namens de inspectie dat ook een registeraccountant ernaast kan zitten.

Dat de WNT-norm is overschreden is juist, zo meldt het jaarverslag van de accountant. Atasoy heeft als bestuurder van een beginnende school recht op een brutosalaris van maximaal 122.000 euro per jaar. Doordat hij veel overuren declareerde, zat hij daar in 2018 ruim 14.000 euro boven. Die fout kwam echter al in 2018 aan het licht, waarna begin dit jaar een betalingsregeling werd getroffen. In juni besloot Atasoy het nog uitstaande bedrag in zijn geheel terug te betalen. Daarmee is wat de accountant betreft de kous af.

schooluitgaven

Andere schooluitgaven waar de inspectie over viel beoordeelt Rabe als ‘niet onrechtmatig’. Daardoor hoeft de school in zijn ogen geen geld aan de overheid terug te betalen. Mede daardoor beoordeelt de accountant de algehele financiële situatie van het Haga als gezond. De school maakte in 2018 een nettowinst van circa 20.000 euro.

Naast de financiën had de inspectie ook op andere punten scherpe kritiek op het bestuur van het Haga Lyceum. Zo moet het burgerschapsonderwijs beter en moet de school afstand nemen van omstreden personen. Ook kreeg de directeur-bestuurder het verwijt dat hij met zijn weinig diplomatieke houding de samenwerking met onder andere de gemeente ernstig bemoeilijkt. Over die punten oordeelt de accountant verder niet.

Het schoolbestuur heeft aangekondigd dat het niet van plan is op te stappen. Het wil zowel de uitspraak over het inspectierapport als de aanwijzing van de minister juridisch aanvechten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’