Luister naar

Koopkrachtstijging valt dit jaar lager uit

Nieuws
Nederlanders gaan er dit jaar minder op vooruit dan eerder werd aangenomen.
Eduard Sloot
woensdag 19 juni 2019 om 13:19

Den Haag

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachte koopkrachtstijging voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De meeste huishoudens hebben dit jaar 1,2 procent meer te besteden, blijkt uit een nieuwe raming die het CPB woensdag naar buiten bracht. Bij de vorige raming, in maart, rekende het CPB nog op een koopkrachtstijging van 1,6 procent.

Dat de koopkracht lager uitvalt, komt vooral doordat de lonen minder stijgen en de prijzen juist meer. De lonen stijgen dit jaar naar verwachting 2,5 procent. De inflatie komt, onder meer door de btw-verhoging en een hogere olieprijs, uit op 2,6 procent, aldus het CPB. De lagere inkomens gaan er minder op vooruit (0,8 procent) dan midden- en hoge inkomens (1,2 tot 1,4 procent).

Premier Mark Rutte riep bedrijven zaterdag al op om de lonen meer te verhogen. Doen zij dat niet, dan dreigt hij een streep te zetten door de verlaging van de winstbelasting en dat geld te gebruiken om de koopkracht van werkenden te verhogen. De premier vindt dat de werknemers moeten meeprofiteren nu het economisch goed gaat. Volgend jaar valt de koopkracht juist iets hoger uit dan het CPB in maart dacht: plus 1,4 procent in plaats van 1,3 procent. Reden daarvoor is dat de prijzen dan minder hard stijgen dan verwacht.

lonen

Na een sterke economische groei van 2,7 procent vorig jaar, valt de economische bedrijvigheid terug naar een ‘standaardtempo’ van 1,7 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. Dat heeft volgens het CPB vooral te maken met onzekerheid over de Amerikaanse handelsoorlog, de brexit en de economische situatie in Italië. Die zaken hebben een negatief effect op de wereldeconomie en tasten ook de export van Nederlandse bedrijven aan.

De werkloosheid blijft dit jaar met 3,5 procent ‘uitzonderlijk laag’, aldus het CPB. Al loopt die volgend jaar wel wat op naar 3,7 procent. Het CPB noemt het opvallend dat de lonen maar beperkt stijgen, terwijl bedrijven moeite hebben nieuw personeel te vinden. Een deel van de verklaring is volgens het CPB dat de productiviteit van werknemers minder hard stijgt, en dat bedrijven daar moeilijker loonstijgingen tegenover kunnen stellen. Mogelijk speelt ook mee dat vakbonden de ruimte voor loonstijgingen deels gebruiken om afspraken te maken over meer vaste banen. Het CPB benadrukt dat de achterblijvende lonen niet een uniek Nederlands verschijnsel vormen. Ook in Amerika duurde het na de kredietcrisis van 2008 lang voordat de lonen stegen.

Het CPB komt in augustus met een nieuwe voorspelling. Op basis daarvan bekijkt het kabinet traditiegetrouw of in de plannen voor 2020 extra maatregelen nodig zijn. <

tv-debat

Premier Mark Rutte wil in debat met de topmensen van grote bedrijven over de lonen van hun werknemers. Tv-programma Pauw heeft dat voorgesteld en de premier heeft er wel oren naar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.