Luister naar

Draghi: de rente blijft voorlopig laag

Nieuws
De inkt van het pensioenakkoord is nog vers, maar de gehoopte verhoging van de pensioenuitkeringen loopt nu al gevaar. De reden is de rente. Dinsdag zorgde president Mario Draghi voor beroering met de mededeling dat zijn Europese Centrale Bank (ECB) paraat staat om die verder te verlagen.
Koen Haegens redactie vk
woensdag 19 juni 2019 om 03:00
Mario Draghi bij de Eurogroep-bijeenkomst in Luxemburg vorige week.
Mario Draghi bij de Eurogroep-bijeenkomst in Luxemburg vorige week. epa / Julien Warnand

Sintra

Draghi deed zijn aankondiging tijdens het jaarlijkse ECB-forum in het chique Portugese vakantieoord Sintra. ‘Extra stimulering zal nodig zijn’, stelde hij ferm. Daarbij wees hij op het groeiende protectionisme, tegenvallende economische groei en aanhoudend lage inflatie. De centrale bank gaat volgens Draghi de komende weken al bepalen welke stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de Europese economie op stoom te houden.

‘Verdere rentedalingen blijven deel van onze gereedschapskist’, benadrukte de ECB-president. Op dit moment is het belangrijkste rentetarief van de ECB al negatief: -0,4 procent. Dat betekent dat sparen geld kost. Omgekeerd wordt schulden maken beloond met extra euro’s.

Dat is een domper op het gloednieuwe pensioenakkoord. Het idee achter die hervorming, waarvoor de leden van de vakbonden dit weekeinde groen licht gaven, is juist dat de vanaf 2020 dreigende pensioenkortingen vermeden worden. De fondsen hoeven namelijk niet langer extra buffers aan te houden. Er is één belangrijke voorwaarde: de dekkingsgraad (de hoeveelheid geld die een pensioenfonds in kas heeft, als percentage van de toekomstige verplichtingen) mag niet onder de 100 procent duiken.

Uitgerekend dat gebeurt nu. Dinsdagochtend meldde ABP, met drie miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland, dat de dekkingsgraad is gekelderd naar 96,1 procent. Ook andere toonaangevende pensioenfondsen – PFZW (zorg en welzijn), PME en PMT (metaal) – laten weten dat ze onder de kritieke grens van 100 procent zijn gezakt. Dat komt mede door de lage rente.

Als de ECB zoals Draghi suggereert haar rentetarieven nog verder laat zakken, dan is dat desastreus voor de financiële gezondheid van de pensioenfondsen. Daarmee groeit het ­risico dat de pensioenen van miljoenen Nederlanders vanaf 2020 toch verlaagd worden. Verhoging van de pensioenuitkeringen, om het jarenlange koopkrachtverlies door inflatie te compenseren, blijft daarentegen een fata morgana.

rekenrente

Vorige week werd het feestje rond het pensioenakkoord al verstoord door de rekenrente. Op basis van die ‘risicovrije rente’ moeten de pensioenfondsen berekenen hoeveel geld zij achter de hand dienen te hebben om de pensioenen van volgende generaties te betalen. Een wetenschappelijke commissie onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem kwam met het bindende advies om die rekenrente te verlagen. Hierdoor zal de dekkingsgraad van pensioenfondsen vanaf 2021 met gemiddeld 2,5 procent dalen. Ook dat vergroot de kans op kortingen.

Trump is boos

De woorden van Draghi maken korte metten met de hoop op een rentestijging. Eerder deze maand kondigde de ECB al aan dat de rente nog zeker tot de zomer van 2020 op haar huidige, lage niveau blijft. Dat is een halfjaar langer dan eerder gemeld. Ook bij die gelegenheid sloot de Italiaan renteverlagingen niet uit. Maar dinsdag klonk Draghi, die dit jaar afscheid neemt van de ECB, nog strijdbaarder.

De Amerikaanse president Donald Trump is niet blij met Draghi. Met zijn opmerkingen heeft hij in de ogen van Trump de waarde van de euro gemanipuleerd. Na de toespraak van de ECB-president daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Daardoor worden Europese producten en diensten goedkoper ten opzichte van Amerikaanse. Trump sprak in een tweet van ‘oneerlijke’ concurrentie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.