Direct naar artikelinhoud
Han Lips kijkt tv

In ‘Vive le vélo’ rouwde Vlaanderen een uur live om het wegvallen van Wout van Aert

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: Vive le vélo.

Team Visma | Lease a Bikewielrenner Wout van Aert (29) komt zwaar ten val in de ronde Dwars door Vlaanderen. Hij heeft moeten opgeven.Beeld Eurosport

Het was een zwarte dag voor Vlaanderen. Wout van Aert viel van zijn fiets in Dwars door Vlaanderen en was in één daverende klap kansloos voor de Ronde van Vlaanderen. Dat is zondag het jaarlijkse hoogtepunt van het Vlaamse wielrennen, en een van de weinige grote koersen die de Vlaamse favoriet nog niet had gewonnen.

Een geluk bij een ongeluk: de VRT was al zeven dagen tevoren begonnen met een dagelijkse talkshow (elke dag 60 minuten!) over ‘De Ronde’. In Vive le vélo kon heel Vlaanderen het verlies een plekje geven. Stapje voor stapje nam presentator Karl Vannieuwkerke met zijn gasten aan tafel het wielergekke land mee in een reconstructie van hoe het zo was gekomen.

Hoe laat het was toen Van Aert viel… (“14 over 3.”)

Hoe hard men toen reed…. (80 kilometer per uur. Nou ja, 70 misschien.)

Hoe de valpartij ontstond… (Van Aert stootte met zijn voorwiel tegen het achterwiel van zijn ploeggenoot.)

Hoe de valpartij écht ontstond… (Het hele peloton drong naar voren op een brede, aflopende weg.)

Hoe de valpartij écht, écht ontstond... (Heuvel af kon opeens iedereen het hoge tempo bijbenen waardoor ‘een hele zwerm’ wielrenners door elkaar krioelde als in ‘een wasmachine’.)

Waarom ze daar zo hard reden… (Er doemde een heuvel op, de Kanarieberg, en alle ploegen wilden hun kopman in een goede positie brengen.)

Of dat verstandig was… (Nee. “De Kanarie is nooit beslissend.”)

Hoe Van Aert nog probeerde door te gaan… (“Heel straf dat hij zich nog 1,5 meter kon voortbewegen.”)

Hoe Van Aert toch maar weer ging liggen… (In foetushouding. “Zijn geschreeuw ging door merg en been.”)

Wat hij zoal gebroken had…. (Zeven ribben, een sleutelbeen en zijn borstbeen.)

Dat Van Aert na de val kansloos was voor zondag, ook als hij niets had gebroken… (Met zoveel schaafwonden moeten de nieren extra hard werken om alle afvalstoffen af te voeren.)

Dat de oud-wielrenner aan tafel ook weleens hard is gevallen… (Op een foto gaat hij bedekt onder een vierkante meter verband.)

Dat de bekende Vlaming die voor de muzikale omlijsting zou zorgen, ook weleens hard is gevallen van zijn fiets… (Over een boomwortel. Heeft iedere Vlaming een foto van zichzelf bedekt onder een vierkante meter verband?)

Dat de bekende Vlaming een vrolijk muziekje had voorbereid… (Dat werd toch maar ‘een trieste, gedragen versie in mineur’.)

Het deed Vannieuwkerke denken aan Van Aert: “Ik denk er beelden bij van zijn val in slow motion.”

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.