Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ajax verlaat Champions League met geheven hoofd na gelijkspel tegen Chelsea

Het historische seizoen van Ajax in de Champions League is op Stamford Bridge ten einde gekomen. Na de 0-3 nederlaag van vorige week in de Johan Cruijff Arena presenteerde Ajax zichzelf in Londen uitstekend. Het 1-1 gelijkspel was echter niet genoeg om door te gaan.

Chasity Grant (rechts) was woensdag trefzeker namens Ajax.Beeld TOLGA AKMEN/EPA

Ajax zette zich dit seizoen op de kaart door als eerste Nederlandse club bij de laatste acht van de Champions League te komen. Over de twee duels van de kwartfinale bleek de Engelse landskampioen Chelsea een maatje te groot.

Een goal van Chasity Grant zorgde er wel voor dat Ajax met geheven hoofd de Europese uitgang mag opzoeken. Het iconische Stamford Bridge bleek de eindhalte van een Europese droomreis, die de ploeg van Suzanne Bakker langs Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Roma heeft gevoerd.

Bij Ajax keerde voor het duel met Chelsea Sherida Spitse, terwijl het zestienjarige toptalent Lily Yohannes ontbrak wegens een schorsing. Het devies was een snelle 0-1 maken en hopen op een klein wonder. Niet onmogelijk, zo bleek. Waar Romée Leuchter vorige week de paal trof, schoot diezelfde Leuchter nu in het eerste kwartier nipt voorlangs.

Daarna profiteerde Tiny Hoekstra bijna van geklungel bij Zecira Musovic. De Zweedse, die de voorkeur kreeg boven eerste keepster Hannah Hampton, schoot tegen de Ajaxaanvalster aan en lachte de schaamte even later weg toen ze de bal via buitenkant paal naast had zien hobbelen.

Mayra Ramírez – in januari voor een half miljoen euro door Chelsea overgenomen van Levante – maakte na 33 minuten de openingstreffer. In de tweede helft daalde het tempo, maar toen Grant – opgeroepen voor Oranje – in de 65ste minuut de 1-1 maakte, rook Ajax nog bloed.

Kansen op 1-2

Leuchter én Danique Tolhoek kregen grote kansen op de 1-2, waardoor de ongeveer 11.000 fans op Stamford Bridge even leken te moeten vrezen voor een nederlaag voor Chelsea. Maar keepster Musovic revancheerde zich met twee puike reddingen en voorkwam dat Ajax met een nog fierder geheven hoofd kon vertrekken.

Een Houdini-act bleef daarmee uit: niet Ajax maar Chelsea speelt eind april de halve finales tegen de winnaar van het tweeluik tussen SK Brann en het FC Barcelona.

De andere halve finale wordt mogelijk een Frans onderonsje. Achtvoudig Champions League-winnaar Olympique Lyon, van Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola, was in eigen huis met 4-1 te sterk voor Benfica. Dat was meer dan voldoende na de eerdere 1-2 zege in Portugal.

Paris Saint-Germain van de momenteel geblesseerde Lieke Martens en Jackie Groenen wordt mogelijk de tegenstander. Die ploeg won al met 2-1 van het Zweedse BK Häcken en speelt donderdag de return in eigen huis.