Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

Nieuws
Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond. Regeringspartij PFP eist duidelijkheid hierover.
anp
vrijdag 3 mei 2024 om 19:19
Afbeelding
beeld anp

Eerder liet Mercelina al weten dat de screeningsprocedure veel langer heeft geduurd dan gebruikelijk. Twee beoogde ministers, Raeyhon Peterson (PFP) en Cristopher Emmanuel (NOW), zijn nog niet geïnstalleerd omdat het onderzoek door onder meer het Openbaar Ministerie voor hen nog niet is afgerond.

Peterson was enkele jaren geleden betrokken bij een auto-ongeluk, waarna hij iemand zou hebben geduwd die daarna aangifte deed. Het is niet duidelijk of deze zaak, waarvoor Peterson nooit is veroordeeld, reden is dat hij niet kan worden beëdigd als minister.

Goedkeuring

Tegen Emmanuel zouden meerdere onderzoeken lopen door het OM, maar ook dat wordt niet officieel bevestigd. Zo laat het kabinet van de gouverneur niets los over het ontbreken van de goedkeuring, alleen dat de twee ministerposten voorlopig door collega's worden waargenomen en dat screening belangrijk is.

Het is niet ongebruikelijk dat de screeningsprocedure op Sint-Maarten lang duurt. Maar het feit dat nu twee beoogde ministers zonder duidelijke opgave van rekening niet geïnstalleerd kunnen worden, zorgt voor veel vragen en overschaduwt volgens PFP de hele plechtigheid.

Parlementsverkiezingen

In totaal zijn vrijdag vijf ministers geïnstalleerd, en ook een gevolmachtigde minister en een plaatsvervanger. Op 11 januari werden parlementsverkiezingen gehouden op Sint-Maarten. 48 uur later hadden de partijen URSM, PFP, DP en NOW al een samenwerkingsovereenkomst.

De vier partijen hebben allemaal twee zetels, daarmee houden ze de twee resterende partijen in het parlement (National Alliance en UP Party) uit de regering. Het parlement op Sint-Maarten telt vijftien zetels.

Sint-Maarten heeft, sinds het in 2010 een land werd binnen het Koninkrijk, te maken gehad met verschillende corruptieschandalen in de politiek. Leden van alle vier de coalitiepartijen vinden het jammer dat er nu geen duidelijkheid wordt gegeven over de huidige situatie, omdat het roddels in de hand zou werken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terugkeer Plasterk als Telegraaf-columnist nog onzeker

Het is nog niet duidelijk of Ronald Plasterk weer aan de slag gaat voor De Telegraaf. De krant heeft nog geen contact met hem gehad over zijn mogelijke toekomst als columnist.

Afbeelding

Lagarde heeft er vertrouwen in dat inflatie onder controle is

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Dat zei ze in een interview met de Ierse televisie.

Afbeelding

Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

Afbeelding

Songfestivalteam S10 maakte officieel melding van onveilige sfeer

Het team dat S10 in 2022 begeleidde tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn diende destijds een officiële klacht in omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden. Dat zei de zangeres dinsdag in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

Afbeelding

Kabinet stuurt Iran alleen 'stille' condoleance na dood president

Nederland condoleert Iran niet publiekelijk met de dood van zijn president, die tal van mensenrechtenschendingen op zijn naam zou hebben. Wel worden er condoleances overgebracht aan Teheran, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

Afbeelding

Afsluitdijk richting Noord-Holland dicht door ongeval

De Afsluitdijk (A7) in de richting van Friesland naar Noord-Holland is dicht door een ongeval. Bij het ongeluk zijn een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken, meldt Rijkswaterstaat.